Sýria údajne nedostala žiadne dodávky ruských rakiet

Sýria údajne vo svojej výzbroji nemá jedinú ruskú raketu S-300, ale Moskva svoje predchádzajúce záväzky vyplývajúce z obchodných kontraktov splní.

29.05.2013 15:00
Sýria, Asad Foto: ,
Ilustračné foto
debata

V rozhovore pre agentúru Interfax to v stredu uviedol nemenovaný ruský zdroj oboznámený so zbrojnými dodávkami do Sýrie. Odmietol správy médií o tom, že Sýria už obávané ruské protilietadlové batérie S-300 vo výzbroji má. „Zatiaľ nemajú ani jednu,“ povedal Interfaxu.

Vyspelé obranné systémy S-300, ktoré sú schopné zasiahnuť útočné rakety či lietadlá nepriateľa, sa stali predmetom horúcich debát medzi Moskvou a Západom. Spojené štáty a krajiny NATO proti dodávke moderných zbraní režimu Bašára al-Asada opakovane protestovali, Izrael upozornil, že bude na túto dodávku reagovať, pretože sa raketami cíti byť ohrozený.

Rusko naopak tvrdí, že dodávka moderných protirakiet je stabilizačná, pretože odradí potenciálneho zahraničného útočníka od prípadnej intervencie. Zdroj z ruskej zbrojnej exportnej firmy Interfaxu povedal, že Moskva svoje zmluvné záväzky dodrží. „Rakety S-300 do Sýrie budú odoslané, aj keď dodávka zbraní zákazníkovi ešte začatá nebola,“ uviedol. Dodal, že napriek tvrdeniu niektorých západných médií zatiaľ al-Asadov režim žiadne batérie rakiet S-300 nemá.

debata chyba