Vo Francúzsku sa zosobášili prví homosexuáli

Vo Francúzsku sa v stredu uskutočnila prvá svadba homosexuálov po tom, čo nedávno cez ostré protesty konzervatívcov a katolíkov začal v krajine platiť zákon umožňujúci osobám rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvá a adoptovať deti. Svoje historické "áno" si povedali na radnici v juhofrancúzskom meste Montpellier dvaja muži. Pre anonymnú telefonickú hrozbu násilím začal podľa miestnych médií obrad o 30 minút neskôr.

29.05.2013 19:09
Francúzsko, gay, homosexuál, sobáš, manželstvo Foto: ,
Vincent Aubin (vľavo) a Bruno Boileau sa ako prví homosexuáli zosobášili na území Francúzska.
debata (221)

Štyridsaťročný Vincent Autin a tridsaťročný Bruno Boileau uzavreli riadne manželstvo za prítomnosti 500 hostí, desiatok francúzskych a zahraničných novinárov, ale aj početných bezpečnostných síl. Zákon umožňujúci sobáše gayov a lesbičiek totiž hlboko rozdelil francúzsku spoločnosť a úrady sa obávali násilností, ktoré už sprevádzali niektoré demonštrácie odporcov zákona.

Homosexuálny pár, ktorý pred svadbou žil spolu takmer sedem rokov, verí, že tento prvý manželský zväzok ukončí napätie v krajine. „Po nenávisti totiž prišiel čas hovoriť o láske,“ povedali snúbenci pred obradom. Ústav Civitas ako platforma katolíckych konzervatívcov označil homosexuálne sobáše za otvorenie Pandorinej skrinky, ktoré povedie ku „krvismilným a polygamným“ zväzkom.

Presadenie zákona, ktorý stavia homosexuálne manželstvo na úroveň manželstva heterosexuálneho, je označovaný za najvýznamnejšiu sociálnu reformu vo Francúzsku od zrušenia trestu smrti v roku 1981. Tento krok patril medzi sľuby socialistického prezidenta Hollanda pred jeho vlaňajším zvolením do funkcie.

Podľa prieskumu viac ako polovica Francúzov zákon podporuje. Viac ako 70 percent z nich sa domnieva, že protesty by mali skončiť. Protestujúci ale dúfajú, že aj keď sa im nepodarilo zákon zablokovať, môžu prostredníctvom demonštrácií aspoň zastaviť alebo spomaliť prijatie ďalších zákonov, ktoré majú napríklad umožniť párom rovnakého pohlavia asistovanú reprodukciu.

Sobáše homosexuálov v roku 2001 ako prvé schválilo Holandsko. Celkom takéto manželstvá na celoštátnej úrovni postupne uznalo 15 krajín vrátane Francúzska. Takéto manželstvá umožňuje tiež deväť štátov USA a tiež federálna oblasť hlavného mesta Washingtonu.

221 debata chyba