Internetová banka svetového zločinu preprala miliardy

Najväčšiu práčku na peniaze pomohol odhaliť Joe Podvodník, bytom na Falošnej ulici v Úplne Vymyslenom Meste.

30.05.2013 10:20
kriminalita, internet, zlodej, dáta,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Americké úrady zatvorili spoločnosť Liberty Reserve, ktorá prevádzkovala digitálny menový systém a polícia v 17 krajinách sveta spravila záťah na jej predstaviteľov a vybavenie. „Je to pravdepodobne najväčší prípad medzinárodného prania peňazí, ktorý sa rieši v USA ,“ vyhlásil americký prokurátor Preet Bharara.

„Liberty Reserve sa stalo jedným z najpoužívanejších spôsobov pre kyberzločincov na uskladnenie a prepieranie ziskov z ich ilegálnych aktivít,“ píše sa v žalobe s tým, že systém spoločnosti slúžil ako finančné centrum obchodu s kradnutými identitami, drogami či detskou pornografiou. Prokuratúra odhaduje, že prostredníctvom Liberty Reserve podsvetie prepralo v prepočte až päť miliárd eur.

„Ak by bol dnes nažive Al Capone, takto by ukrýval svoje peniaze,“ tvrdí Richard Weber, vyšetrovateľ americkej vlády. „Naše úsilie dnes naštrbilo vieru internetových prepieračov peňazí, že čo sa stane v kyberpriestore, zostane v kyberpriestore,“ citoval ho denník New York Times.

Liberty Reserve fungovala na princípe digitálneho platidla. Užívateľ si reálne peniaze vymenil za virtuálnu menu LR a tú potom mohol znova kedykoľvek zameniť naspäť za eurá či doláre, v praxi najčastejšie v krajinách ako Rusko či Nigéria, kde vláda podobné operácie dôsledne nekontroluje. Výmena prebiehala prostredníctvom tretích strán, aby sa Liberty Reserve vyhla povinnosti zhromažďovať údaje o svojich zákazníkoch.

Práve anonymita bola najväčším lákadlom pre podsvetie: na otvorenie účtu stačilo zadať niekoľko vymyslených údajov. Jeden z amerických agentov sa zaregistroval ako Joe Podvodník, do formulára uviedol ako účel účtu „na kokaín“ a ako zdroj prostriedkov priznal podvody s ukradnutými údajmi bankomatových kariet. Spoločnosť ho nikdy nekontaktovala, aby si jeho údaje overila.

Hoci americká prokuratúra tvrdí, že približne milión registrovaných užívateľov Liberty Reserve bolo „prevažne zločinnej povahy“, objavili sa protestné hlasy. Systémy ako Liberty Reserve sú spásou pre obchodníkov v krajinách, v ktorých je obmedzený prístup ku kreditným kartám alebo ktorých kreditky nie sú akceptované v zahraničí. Virtuálne digitálne meny tak umožňujú obchod na internete aj pre nich.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba