Sýria už dostala prvú ruskú dodávku rakiet, vyhlásil al-Asad

Sýria už dostala prvú časť ruského obranného raketového systému a čoskoro očakáva aj zvyšok. Vo štvrtok to povedal sýrsky prezident Baššár al-Asad, ktorého citovali libanonské noviny al-Achbár.

30.05.2013 11:53
Baššár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Baššár al-Asad
debata (38)

„Sýrii prišla prvá dodávka ruských protilietadlových rakiet S-300,“ povedal al-Asad v rozhovore, ktorý počas dňa odvysiela televízia Hizballáhu al-Manár. „Zvyšok zásielky dorazí čoskoro,“ dodal.

Rusko avizovalo, že protiraketový systém sýrskej vláde dodá aj napriek námietkam Západu, pretože podľa neho pomôže „stabilizovať“ región. Správy o dodaní systému prichádzajú po tom, čo Európska únia nepredĺžila embargo, ktoré znemožňovalo dodávať zbrane sýrskej opozícii. Moskva tento krok následne ostro kritizovala ako ohrozenie mierových snáh.

Al-Asad sa už niekoľko rokov usiloval získať ruský obranný raketový systém typu S-300, ktorý je použiteľný proti nepriateľským lietadlám ako aj proti balistickým raketám. Západné krajiny tlačili na Rusov, aby takýto systém Sýrii nedodali. Rusko je dlhoročným spojencom Sýrie a od začiatku konfliktu blokuje medzinárodné snahy izolovať režim prezidenta al-Asada pre jeho tvrdé potláčanie opozície.

38 debata chyba