Únia karhá Madrid za neošetrených turistov

Čo má Španiel zadarmo, za to by mal cudzinec platiť. Princíp, ktorým sa riadia viaceré španielske nemocnice, je však rozpore s pravidlami Európskej únie.

31.05.2013 06:59
debata (4)

Brusel už poslal prvé varovanie, aby si Madrid spravil doma poriadok. Počet sťažností turistov z krajín EÚ, od ktorých za urgentné ošetrenie v Španielsku pýtali platbu, totiž stále rastie. Španielske nemocnice sa však sťažujú, že čelia náporom turistov a majú problém s neskorším vymáhaním poplatkov.

„Dostávame čoraz viac sťažností najmä na nemocnice v turistických oblastiach Španielska,“ píše sa vo vyhlásení Európskej komisie. „Odmietajú prijímať Európsky preukaz zdravotného poistenia a namiesto toho od turistov vymáhajú platbu cez komerčné poistenie alebo údaje z kreditnej karty.“

O modrú kartičku, Európsky preukaz zdravotného poistenia, môže požiadať aj slovenský občan svoju zdravotnú poisťovňu a tá mu ho vystaví bezplatne. Preukaz je vhodný najmä na dočasné pobyty. Jeho držiteľ má v cudzej sieti poskytovateľov služieb verejného zdravotníctva nárok na ošetrenie za rovnakých podmienok ako domáci pacient. Netýka sa to len núdzových prípadov, ale napríklad aj chronických ochorení. Poskytnutá zdravotná starostlivosť nemá finančnú hranicu. V praxi by si platbu zahraničné nemocnice či lekári mali sami vyúčtovať s cudzincovou poisťovňou. Ak však pacientov stav nie je natoľko vážny, aby si vyžadoval rýchle ošetrenie, lekár môže európsky preukaz odmietnuť.

V Španielsku je verejné zdravotníctvo zadarmo, viacerí turisti však ani v prípade núdze s európskou kartičkou nepochodili. „Nesprávne ich informovali, že ak majú cestovné poistenie, tak ich Európsky preukaz zdravotného poistenia neplatí. Iných zasa uviedli do omylu, že ich ošetrujú na základe preukazu, no neskôr zistili, že si platbu vymáhali od poskytovateľa cestovného poistenia,“ uvádza komisia.

Španielsko už prisľúbilo, že sa na pochybné praktiky bližšie pozrie, hoci si nie je vedomé pochybenia. Podľa Madridu nemocnice len prestali prijímať cudzincov bez zdravotného poistenia a občanov EÚ bez Európskeho preukazu zdravotného poistenia, ktorých doteraz na pohotovostiach ošetrovali bezplatne. Ak Brusel nebude so španielskym riešením problému spokojný, dostane Madrid ešte niekoľko varovaní a v krajnom prípade aj pokutu.

4 debata chyba