Oklahomu opäť zasiahlo tornádo, hlásených je päť mŕtvych

Americký štát Oklahoma po necelých dvoch týždňoch opäť zasiahlo tornádo. V meste Oklahoma City a v jeho okolí udrel živel v piatok večer miestneho času.

01.06.2013 08:53
tornádo, Oklahoma Foto: ,
Meteorologická služba pre Oklahomu odvolala pohotovosť týkajúcu sa tornáda, ale ponechala v platnosti výstrahu kvôli hroziacim záplavám.
debata

Hlásených je podľa agentúry Reuters zatiaľ päť mŕtvych, množstvo zranených a tiež veľké materiálne škody.

Zdravotné ošetrenie potrebovalo približne 50 ľudí, z ktorých dvaja sú v kritickom stave. Búrkový útvar, ktorý Oklahomu zasiahol, sa skladal z niekoľkých tornád. Podľa amerických médií oblasť Oklahoma City zasiahlo od piatku celkom päť tornád, v ktorých víchor sprevádzaný krupobitím dosahoval rýchlosť 145 kilometrov za hodinu.

Prerušenou dodávkou prúdu je postihnutých na 170-tisíc osôb. Guvernérka Mary Fallinová uviedla, že búrka postihla veľmi zaľudnenú oblasť a udrela vo chvíli, keď bola na cestách silná premávka. Víchor vraj obracal na strechy i kamióny.

Starosta Oklahoma City Mick Cornetto vyhlásil, že „z dôvodov, ktoré mu nie sú známe, sa vydalo na cesty mnoho ľudí, čo vytvorilo krajne nebezpečnú situáciu“. Pripísal to strachu, ktorý zostal v ľuďoch po udalostiach z 20. mája, kedy tú istú oblasť zastihlo silné tornádo a zabilo 24 ľudí. „Ešte pochovávame deti a obete, emócie sú stále veľmi silné,“ dodal starosta.

V Oklahoma City je po piatku zničených množstvo áut pozdĺž hlavnej diaľnice a podľa diaľničnej hliadky je niekoľko vodičov nezvestných. Policajti tiež našli u jedného z áut na diaľnici mŕtve telá ženy a jej dieťaťa. Mnoho ľudí bolo zranených pri zrážkach automobilov, diaľnica bola kvôli nebezpečenstvu pre dopravu uzavretá.

Letisko v Oklahoma City evakuovali a úrady nariadili cestujúcim, aby sa schovali v podzemnom tuneli. Zrušené museli byť aj všetky lety. Záchranné práce brzdia povodne. Meteorologická služba teraz pre Oklahomu odvolala pohotovosť týkajúcu sa tornáda, ale ponechala v platnosti výstrahu kvôli hroziacim záplavám. Vyzvala občanov, aby sa nevydávali na cesty. Nepriaznivú predpoveď služba vydala na sobotu pre štáty Ohio a Mississippi.

Fallinová vyjadrila obavy o osud mesta Moore, ktoré bolo už 20. mája zasiahnuté veľmi silným tornádom. Víchor s rýchlosťou 320 kilometrov za hodinu mesto pustošil 40 minút. Spojené štáty ročne zasiahne v priemere 1 200 tornád. Najčastejšie sú nimi postihnuté vnútrozemské štáty s rozsiahlymi planinami, teda Texas, Oklahoma a Kansas. Silné tornáda však pozná aj prímorská Florida.

debata chyba