V Istanbule pokračujú protesty, polícia sa po zásahu sťahuje

Polícia v Istanbule už druhý deň rozháňala slzotvorným plynom a vodnými delami protivládny protest, aby demonštrantom zabránila dostať sa na hlavné námestie. V popoludňajších hodinách sa však podľa spravodajských agentúr začala z námestia sťahovať a umožnila tam prístup desaťtisícom demonštrantov. Turecký premiér pritom najprv možnosť stiahnutia polície z námestia odmietol.

01.06.2013 14:36 , aktualizované: 17:49
Istanbul, protesty Foto: ,
Demonštrácie sa začali v piatok relatívne pokojným protestom proti plánom na prestavbu istanbulského námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum. Eskalovali až po tom, ako polícia aktivistov násilne rozohnala s pomocou obuškov a slzotvorného plynu.
debata (14)

Menšie protestné akcie sa konali aj v Ankare. Pôvodne sa začali tento týždeň pokojne, ako akcie odporu proti stavebným projektom v istanbulskom parku Taksim. V piatok ale prerástli v búrlivú protivládnu demonštráciu.

Polícia pri nej vytlačila demonštrantov, ktorí nesúhlasili s výrubom stromov v parku. Pri razantnom zákroku však boli použité vodné delá a slzný plyn. Strety podľa agentúry AP trvali až do noci a zranených boli pri nich desiatky ľudí. Približne 80 ich skončilo vo väzbe. Nevôľa sa teraz obrátila proti vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorá je podľa mnohých Turkov stále autoritatívnejšia. Protesty sa rozšírili aj do ďalších miest.

Erdogan v sobotu vyhlásil, že polícia zostane na námestí Taksim, aby zabezpečila pokoj. Ubezpečil tiež občanov, že stavebné projekty, ktoré počítajú s vybudovaním nákupného centra a s opravou historických kasární, budú zrealizované. „Polícia tam bola v piatok, je tu dnes a zostane tu aj v nedeľu, pretože námestie Taksim sa nesmie stať miestom, kde si extrémisti budú robiť, čo chcú,“ uviedol premiér.

Podľa Anatolskej tlačovej agentúry sa polícia po krátkych potýčkach s demonštrantami začala z námestia sťahovať. Agentúra Dogan uviedla, že po tom ako sa policajti začali sťahovať, niektorí demonštranti na nich hádzali rôzne predmety. Policajti potom použili slzný plyn, aby ich dočasne zastavili, a následne pokračovali v odchode z námestia. Polícia v sobotu proti demonštrantom použila aj vodné delá. Ľudia volali heslá ako „jednotní proti fašizmu!“ alebo „Vláda, odstúp!“.

Protest je však namierený aj proti polícii, ktorá podľa občanov zneužíva svoje právomoci a používa slzný plyn neprimerane často a bez rozkazov. Najviac odporu medzi ľuďmi vyvoláva Erdoganova uzavretosť ku kritike a príklon jeho vlády k islamu. Vláda minulý týždeň prekvapivo rýchlo presadila zákon sprísňujúci podmienky pre reklamu na alkoholické nápoje.

„Ľudia sa proti Erdoganovi búria, pretože si prisvojuje moc a mieša sa ľuďom do života,“ podotýka Ozturk Turkdogan z tureckej organizácie ochrancov ľudských práv.

14 debata chyba