Bláznivé počasie: V Pyrenejach sa lyžovalo, Fínsko sužovali horúčavy

Rozvodnené rieky, namáhané hrádze alebo zatopené pivnice. Tak na mnohých miestach Nemecka či Rakúska vyzeral začiatok meteorologického leta.

01.06.2013 18:00 , aktualizované: 22:32
lyžovačka, Pyreneje Foto: ,
V prvý júnový deň otvorili vlekári zjazdovky v Porté-Puymorens v juhofrancúzskych Pyrenejach.
debata (6)

Úrady v juhonemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko hlásia jedného nezvestného, ktorého podľa všetkého strhol prúd. Lodná doprava na niektorých úsekoch Rýna stojí, hladina Dunaja stále nekulminovala. Na druhej strane, vo francúzskych Pyrenejach sa nečakane lyžovalo a fínske Laponsko hlási ďalší deň úmorné horúčavy.

Súčasné daždivé počasie v strednej Európe ohrozuje množstvo miest na juhu a východe Nemecka. V Badensku-Württembersku je od piatka nezvestný 46-ročný stavebný robotník. Polícia predpokladá, že muž v meste Bad Urach spadol do jedného z prítokov rieky Erms a kvôli silnému prúdu sa mu nepodarilo dostať na breh. Záchranári celú noc neúspešne prehľadávali okolie toku.

V Sasku, ktoré hraničí s Českou republikou, hladiny riek aj v sobotu ďalej stúpali. Situácia je kritická na Mulde a rieke Weiße Elster. Podľa hydrometeorológov bude hladina stúpať až do nedele, na oboch tokoch bude preto zrejme platiť štvrtý, teda najvyšší stupeň výstrahy.

Mulda v noci na sobotu zaplavila niekoľko ulíc v meste Grimma. Podľa mestskej hovorkyne Marlen Raboldovej je vody „po kolená“. Radnica pre obyvateľov zriadila núdzové ubytovanie v miestnej telocvični. Hladina by v noci na nedeľu mohla dosiahnuť až šesť metrov. Ľudia bývajúci v blízkosti z obavy pred povodňami vypratali už v piatok pivnice a v uliciach rozostavali hrádze z vriec s pieskom. Obyvateľom súčasný stav rieky pripomenul rok 2002, kedy záplavy mesto spustošili.

Nemecké mesto Grimna trápia dažde a záplavy. Foto: SITA/AP, Hendrik Schmidt
Grimna, dažde Nemecké mesto Grimna trápia dažde a záplavy.

Situácia sa zostruje aj v Bavorsku. Passau sa pripravuje na povodňovú vlnu a vyliatím z brehov hrozí Dunaj aj v Regensburgu. Hladina Dunaja v Passau dosiahla 7,6 metra a v noci ešte ďalej porastie. Tamojší bežný stav vody býva pritom 4,5 metra.

V Pyrenejach vytiahli lyže, Laponci sa mohli opaľovať

Vďaka nezvyčajne chladnej jari vlekári v sobotu otvorili niektoré zjazdovky v Porté-Puymorens v juhofrancúzskych Pyrenejach. Lyžiari tak môžu stráviť víkend na zasnežených svahoch, čo v tejto oblasti nie je v júni obvyklé, pretože sezóna najčastejšie končí prvým aprílovým dňom. Teploty sa tam ráno podľa agentúry AP pohybovali mierne nad bodom mrazu.

Zatiaľ čo vo Francúzsku sa lyžuje a v strednej Európe ľudia kvôli chladu musia prikurovať v príbytkoch, v Laponsku na severe Fínska pokračuje nezvyčajná vlna horúčav, ktorá sa podľa meteorológov s príchodom nového týždňa neskončí. V piatok bolo v Laponsku nameraných 30,5 stupňov Celzia a padol tak teplotný rekord. V Utsjoki, čo je najsevernejšia obec vo Fínsku, v sobotu ortuť na teplomere dosiahla 31,3 stupňov Celzia. To je podľa fínskej televízie YLE letný teplotný rekord.

„V Laponsku je veľmi horúco, ale nie je to najteplejšie miesto v Európe, pretože na Kaukaze je o trochu teplejšie,“ vyhlásil fínsky meteorológ Matti Huutonen.

Obdobnú situáciu hlásilo aj Nórsko. Alena Zubrzycka, Slovenka žijúca pod ľadovcom Folgenfonna, vzdialenom hodinu cesty od Bergenu, uviedla, že v oblasti mali počas týždňa 27 stupňov. „Zvyčajne tu býva maximálna teplota okolo 20 stupňov Celzia. Aj to v čase, keď svieti slnko. Inak prší. Ľudia sa z toho veľmi tešili a išli sa kúpať k fjordom,“ dodala pre Pravda.sk s tým, že sobotné počasie vošlo už do starých koľají a juhozápadná časť Nórska mala počas dňa „stabilných“ 15 stupňov.

6 debata chyba