Tornáda si v Oklahome a okolitých štátoch vyžiadali 14 mŕtvych

Tornáda v Oklahome a okolitých štátoch si podľa novej bilancie vyžiadali 14 obetí na životoch, z toho dvoch detí. Uvádza to agentúra AFP. Zranených bolo podľa miestneho denníka The Oklahoman 87 ľudí.

02.06.2013 08:10
tornádo, Oklahoma Foto: ,
Meteorologická služba pre Oklahomu odvolala pohotovosť týkajúcu sa tornáda, ale ponechala v platnosti výstrahu kvôli hroziacim záplavám.
debata (4)

Búrky spôsobili aj značné materiálne škody. Veterné víry americký Stredozápad znovu zasiahli v piatok, necelé dva týždne po tom, čo obrie tornádo zdevastovalo mesto Moore a zabilo tam 24 ľudí. Úrady po poslednom tornáde potvrdili deväť obetí, z toho päť nebolo identifikovaných. V susednom štáte Missouri sú evidovaní traja mŕtvi, ktorí zomreli v dôsledku povodní spôsobených búrkami.

Guvernér Missouri Jay Nixon vycestoval na zasiahnuté miesta a vyzval obyvateľov štátu, aby sa zaplaveným oblastiam vyhli. Meteorologická služba pre Oklahomu odvolala pohotovosť týkajúcu sa tornád, ale ponechala v platnosti výstrahu kvôli záplavám. Mnoho ľudí bolo v dôsledku búrok zranených, okrem iného aj pri zrážkach automobilov. Podľa denníka The Oklahoman je ich najmenej 87.

Búrkový útvar, ktorý miesto zasiahol, sa skladal z niekoľkých tornád. Podľa amerických médií oblasť Oklahoma City zasiahlo od piatku celkovo päť, v nich víchor sprevádzaný krupobitím dosahoval rýchlosť 145 kilometrov za hodinu.

Spojené štáty ročne zasiahne v priemere 1 200 tornád. Najčastejšie sú nimi postihnuté vnútrozemské štáty s rozsiahlymi planinami, teda Texas, Oklahoma a Kansas. Pozná ich však aj prímorská Florida.

4 debata chyba