Česko sa znova bojí veľkej vody

Záchranári našli v zrútenej podmáčanej chate v Třebeniciach pri Prahe druhú obeť záplav. Na mnohých miestach v Česku si povodňová situácia vyžaduje evakuáciu obyvateľov a vláda v nedeľu večer vyhlásila núdzový stav na území všetkých krajov s výnimkou Pardubického.

02.06.2013 13:39 , aktualizované: 21:04
Praha, povodne, Vltava Foto: ,
Pohľad na Pražský hrad a vyliatu Vltavu zo svojho koryta.
debata

Informovala o tom Česká televízia na svojom webe. Rieky v krajine naďalej stúpajú, mnohé hrádze vzdorujú silnému prúdu vody, a hrozí tak k ich pretrhnutiu. Doteraz vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity, teda stav ohrozenia, už 50 miest. Na treťom stupni sú rieky v šiestich krajoch. Prívaly vody a bahna spôsobujú problémy aj doprave. Pôvodne mal mať západ to najhoršie už za sebou, avšak na území opäť začalo pršať a situácia sa zhoršila. Výdatné dažde by mali pokračovať až do pondelka.

V Prahe uzavreli niektoré stanice metra

V nedeľu popoludní vyhlásil poverený primátor Prahy Tomáš Hudeček pre českú metropolu stav nebezpečenstva. Vltava totiž vystúpila na tretí, teda najvyšší, povodňový stupeň. Na všetkých miestach, kde by mali stáť zábrany, už stoja alebo sa stavajú.

Praha sa pripravuje na evakuáciu a prevádzka metra je v niektorých staniciach obmedzená, uviedol to portál Lidovky.cz. Voda stúpa rýchlejšie, než sa čakalo, informoval pražský dopravný podnik. „Prosíme všetkých, aby zvážili cestu do Prahy. Pražanov upozorňujeme, že pohyb po meste bude veľmi zložitý,“ varoval poverený primátor.

Nezvestní sú aj traja vodáci, ktorí sa plavili po rozvodnenej rieke. Jeden zmizol v Úslave už v piatok, ďalších dvoch sa zatiaľ nepodarilo nájsť z rieky Berounka. Uviedol to portál IDnes.cz.

Vláda poskytla postihnutým oblastiam 300 miliónov kč

Ministerstvo obrany uvoľnilo ďalších sto vojakov na pomoc v Prahe. Pridali sa tak k dvom stovkám, ktoré mestu pomáhajú. Naopak, do Českých Budějovíc pôvodne avizovaná šesťdesiatka vojakov z Tábora nedorazí, záchranári sa ich rozhodli nepovolať. „Predpokladá sa účasť jednotiek, ktoré sú schopné riešiť ženijné operácie, ale napríklad aj pomoc armády pri budovaní protipovodňových bariér v Prahe,“ uviedol premiér Petr Nečas.

Jeho vláda uvoľnila 300 miliónov českých korún, ktoré budú k dispozícii mestám a obciam na riešenie bezprostredných škôd, povedal po rokovaní vlády Nečas.

Vltava sa vyliala z koryta a zaplavila pražské... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Praha, povodne, Vltava Vltava sa vyliala z koryta a zaplavila pražské ulice.

V Prahe, Stredočeskom kraji i na ďalších miestach zasadajú krízové štáby. V Benešove nad Ploučnicou, Beroune a na ďalších miestach museli byť ľudia evakuovaní. Najhoršia je situácia v Juhočeskom kraji. Voda pretrhla provizórnu hrádzu na rybníku Jordán v Tábore a preteká aj hrádza v Husinci v Prachaticku. Hasiči v obci evakuovali zhruba sedemdesiat ľudí.

Hladiny českých riek dvíhajú výdatné zrážky a voda prichádzajúca z juhu Nemecka, kde je situácia taktiež vážna. Ustávanie zrážok je podľa meteorológov reálne až v priebehu pondelka a utorka. Na to čakajú najmä v Stredočeskom, Juhočeskom, Královohradeckom a Plzenskom kraji. V týchto oblasti bola na niektorých úsekoch čiastočne obmedzená železničná doprava, informujú portály českých médií.

Dažde máčajú strednú Európu

Prírodnej katastrofe čelia aj inde. V Nemecku a vo Švajčiarsku si už povodne vyžiadali štyri ľudské životy, v Rakúsku začali s evakuáciou niekoľkých obcí. Záchranári majú plné ruky práce aj v Poľsku, kde počas víkendu zasahovali vo viac ako päťsto prípadoch, najčastejšie pre zaplavené pivnice.

Na poplach však bije južné Nemecko, kde očakávajú vodnú katastrofu. Stúpajúce hladiny riek už zaplavili ulice mnohých miest v Bavorsku, Sasku a Bádensku-Württembersku, poplach vyhlásili v Passau, Chemnitzi či celom okrese Lipsko. Mnohé mestá sú odrezané od okolitého sveta. Pomoc už prisľúbila kancelárka Angela Merkelová, ktorá zvažuje aj nasadenie armády.

Celkom iné starosti však má Fínsko, kde oblasti za polárnym kruhom zažívajú netypické horúčavy. Teplota v Rovaniemi a ďalších mestách, známych skôr obrázkami sobov, preháňajúcich sa v snehu, vystúpila až na tridsať stupňov. Fínske úrady už varovali obyvateľov, aby sa príliš nevystavovali slnku a dodržiavali pitný režim.

debata chyba