Vltava v Prahe kulminovala, ohrozenie sa presúva na sever Čiech

Ohrozenie povodňami sa pozvoľna presúva na dolné toky riek a najmä na sever Čiech. V Prahe sa situácia zlepšuje, Vltava tu už ráno kulminovala. Najmä na Ústecku a Dečínsku pokračujú evakuácie. Pribúda škôd a bohužiaľ aj obetí. Napísal server iDnes.cz po druhej hodine v utorok ráno.

03.06.2013 07:21 , aktualizované: 04.06.2013 08:31
ČR Česko Praha povodne situácia Foto: ,
Voda v pondelok prenikla na protipovodňovými bariérami nechránenú Novotného lávku vedľa Karlovho mostu, kde zaplavila niekoľko barov a reštaurácií.
debata (15)

Vltava v Prahe kulminovala v utorok o 6.00, keď bol prietok 3 210 metrov kubických. Prítoky Vltavy už nestúpajú a tak odborníci neočakávajú ďalšie stúpanie hladiny rieky. Pre porovnanie, priemerný ročný prietok je 149 m³/s, rekordná povodeň z roku 2002 priniesla do metropoly prietok okolo 5 200 m³/s.

Povodňové nebezpečenstvo sa presúva na sever Čiech. Dolné toky Vltavy a Labe budú v utorok podľa meteorológov stúpať. Napríklad v Dečíne čakajú, že Labe dosiahne len pol metra pod hranicou povodne z roku 2002. Dečín aj Ústí nad Labem hlásia nárast uzávierok i evakuovaných osôb, kulmináciu Labe tu očakávajú až v stredu dopoludnia. Na Mělnicku v Zálezlicích sa pretrhla hrádza a ľudia obec opúšťajú.

Labe by mohlo podľa najnovších výpočtov kulminovať na úrovni 11,3 metra a s prietokom až 4 150 metrov kubických za sekundu, čo je len o 550 kubíkov za sekndu menej ako pri rekordných povodniach v roku 2002. Odhady sa navyše ešte zvyšujú.

Povodne v Česku si podľa iDnes.cz vyžiadali najmenej šesť obetí na životoch, ďalšími by mohli byť dve osoby. Muž, ktorého telo vylovili záchranári v nedeľu večer v Trutnove z rieky Úpy a záchranári v pondelok pred 20.00 potvrdili smrť ženy. Tá venčila psa v Průhoniciach. Spadol na ňu dub. Nie je ale potvrdené, či sa vyvrátil vplyvom podmáčaného terénu.

Vláda už na nedeľňajšom mimoriadnom zasadnutí vyhlásila pre všetky české kraje s výnimkou Pardubického stav núdze, ktorý platí od 21.00. V zapla­vených oblastiach nasadili vyše 14-tisíc hasičov. Okrem Stredočeského kraja a Prahy najčastejšie zasahovali aj v Juhočeskom a Královohradeckom kraji. Pri práci sa sústredili na varovanie, evakuáciu a záchranu obyvateľov. Okrem toho sa zamerali na stavbu protipovodňových hrádzí a čerpanie vody zo zatopených miest. Hasiči v oblastiach zasiahnutých povodňami evakuovali celkom 2 695 ľudí, zhruba polovica z nich bola v Stredočeskom kra­ji.

Vltavskú kaskádu vypustili, hladina rieky sa zdvihla

Podľa českého premiéra Petra Nečasa bolo potrebné, aby sa vypustila Vltavská kaskáda, čo sa napokon stalo v pondelok večer po dvadsiatej hodine. Vodná nádrž Orlík sa totiž blížila k svojmu naplneniu. Prietok Vltavy v Prahe zrejme v utorok poobede dosiahne 3 300 kubíkov za sekundu. Nečas počas dňa taktiež vyhlásil, že kaskáda nemôže zabrániť povodniam, ale poskytne mestám čas, aby sa na ne pripravili. Situácia je podľa neho horšia, ako si spočiatku myslel.

Problémy s povodňami má aj pražská zoologická záhrada, ktorej južnú časť zaliala voda. Všetky ohrozené zvieratá evakuovali vrátane vtáctva. Práve dolná časť ZOO bola zničená aj počas katastrofálnych povodní v lete 2002. Povodeň vtedy neprežilo 14 cicavcov a 135 vtákov, utratiť museli množstvo zvierat.

Dopravu v Prahe od pondelňajšieho rána pre záplavy komplikuje čiastočné uzavretie metra. Dopravný podnik sa po 20.00 rozhodol uzavrieť ďalšie stanice linky B. Prevádzka v centre je pokojná, situáciu sa snažia zachrániť náhradnými autobusmi. Veľká voda na niekoľko hodín zasiahla do hlavného železničného spojenia medzi Čechami a Moravou. V nedeľu o 18.00 prerušili prevádzku na stanici v Kolíne, vlaky museli jazdiť odklonom. Povodne majú už dve potvrdené obete. Okrem toho sú stále nezvestní traja vodáci.

Krízový štáb v meste Beroun popoludní informoval, že podľa najnovšej prognózy meteorológov bude hladina Berounky naďalej stúpať a prekročí hranicu šiestich metrov. „Žiadame všetkých občanov, aby sa pripravili na to, že môže dôjsť k zaplaveniu dolnej časti Husovho námestia. Voda sa dostáva aj do pivníc niektorých domov v dolnej časti námestia.

V Jaroměři v Náchodsku se zrejme kvôli veľkej vode zrútila časť historického železného mostu cez rieku Labe. Most, ktorý využívajú iba chodci a cyklisti, je uzavretý. ČTK to v pondelok povedal starosta Jaroměře Jiří Klepsa.

Česká vláda povolala pre budovanie protipovodňových bariér do Prahy celkom tristo vojakov. V nedeľu večer rozhodla tiež o nasadení až dvetisíc príslušníkov armády na odstraňovanie povodňových škôd.

V niektorých častiach Prahy evakuovali obyvateľov

Situácia v Prahe je závislá od toho, čo je schopná zadržať Vltavská kaskáda. V nedeľu večer sa prietok na Janáčkovom nábreží pohyboval okolo 2 800 metrov kubických za sekundu. Mestská časť Praha 5 sa preto začala pripravovať na evakuáciu obyvateľov z priľahlých ulíc, celkom by svoje domovy malo opustiť 5-tisíc obyvateľov. K evakuácii pristúpila aj mestská časť Praha-Zbraslav. Voda sa tam totiž kanalizáciou dostala za protipovodňové bariéry. Po druhej hodine ráno pristúpila k evakuácii ľudí z Koželužskej ulice aj radnica Prahy 8.

Poverený primátor hlavného mesta Tomáš Hudeček už v nedeľu večer rozhodol, že v pondelok zostanú zatvorené všetky materské, základné i stredné školy. Nariadenie sa netýka univerzít. Generálny riaditeľ pražského dopravného podniku Milan Křístek v pondelok podotkol, že čiastočná uzávierka metra môže trvať aj niekoľko dní. Vzhľadom na to, že hladina Vltavy nemá v najbližších hodinách výrazne klesať.

Pražská Ústredná čistička odpadových vôd bola kvôli záplavám dočasne odstavená z prevádzky. Čerpadlá už nezvládali veľký prítok vody. Všetky dažďové a odpadové vody tečú priamo do Vltavy,“ uviedla hovorkyňa Pražských vodovodov a kanalizácií Marcela Dvořáková. Prevádzka čističky by mohla byť podľa nej obnovená v utorok alebo v stredu.

Hladina Vltavy ďalej stúpa. V Prahe vysoká voda...
Hladina Vltavy ďalej stúpa. V Prahe vysoká voda...
+7Hladina Vltavy ďalej stúpa. V Prahe vysoká voda...

Stúpa aj Labe, evakuujú obyvateľov Dečína a Ústí nad Labem

Labe by mala podľa vodohospodárov kulminovať v Ústí v stredu doobeda. Hladina by mala vystúpiť až na 11,4 metrov. Pri povodni v roku 2002 mala hladina rieky 11,96 metra. Labe by mohla pretekať rýchlosťou 4 150 kubíkov za sekundu, čo je hodnota storočnej vody, vyplýva to zo správy Povodia Labe. Pre stúpajúcu rieku evakuujú české úrady ľudí v Ústí nad Labem, Dečíne a obyvateľov niekoľkých obcí na Litoměřicku. Mestá a obce pozdĺž rieky postavili protipovodňové ste­ny.

Hlavná železničná stanica v Ústí nad Labem sa pripravuje na zatopenie. Zamestnanci ju opúšťajú a vedenie stanice počíta s presunom pokladníkov. Vlaky vypravia popoludní ešte v bežných časoch, o ďalšom postupe rozhodnú České dráhy v priebehu večera. Meteorológia očakávajú ďalší výrazný vzostup hladiny na sútoku Labe s Vltavou. V stredných Čechách bolo kvôli záplavám evakuovaných už viac ako 1 150 obyvateľov. Povodeň uzavrela v kraji stovku ciest.

Ľudia zo 14 pobrežných ulíc v Dečíne začali postupne opúšťať svoje domovy už v nedeľu večer, evakuácia bude pokračovať aj v pondelok. Už od nedele evakuujú a vypratávajú aj budovy okresného a krajského súdu na Střekove. V Ústí nad Labem zatvorili aj niektoré materské či základné školy. Doprava v krajskom meste zatiaľ obmedzené nie je, očakáva sa však, že niektoré ulice zaplaví voda.

Tisícky domácností sú bez prúdu

Pre záplavy sa tisícky domácností ocitli bez elektriny. Energetici museli z preventívnych dôvodov odpojiť desiatky rozvodových trafostaníc, mnoho z nich už zaplavila voda. Najhoršia situácia je v stredných Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jej pražských prítokov – Botiče a Rokytky. Teraz sa energetici pripravujú na vzostup hladín riek v severných Čechách. Okrem elektriny vypínali energetici v postihnutých oblastiach aj prívody plynu.

Únia je pripravená finančne pomôcť postihnutým krajinám

Európska únia je pripravená pomôcť Česku, Nemecku a Rakúsku pri povodňových škodách. Krajiny majú nárok na pomoc z Fondu solidarity EÚ. Uviedla to v pondelok v Bruseli hovorkyňa Európskej komisie Shirin Wheelerová. Fond vznikol v roku 2002 po ničivých záplavách, ktoré vtedy postihli strednú Európu.

Český kabinet už avizoval, že začne intenzívne rokovať s Európskou komisiou o uvoľnení finančných prostriedkov. Aby štáty mohli žiadať o pomoc, musia škody presiahnuť určitú hranicu. Tá súvisí v zásade s ich hrubým domácim produktom. V prípade ČR je to 872 miliónov eur, v prípade Rakúska 1,79 a Nemecka 3,67 miliardy. Pomoc môže byť udelená aj vtedy, ak škody stanovený prah nepresiahnu, no živelná pohroma spôsobí veľké regionálne škody.

Internet zaplavil čierny humor, ktorý reaguje na povodne

Pozvanie do Národného divadla, ktoré zadarmo uvádza nanovo naštudovanou Vltavu, informácie o tom, že stavba tunela Blanka je v „plnom prúde“ a ďalší čierny humor ako reakcia na vážnu povodňovú situáciu koluje po sociálnych sieťach. Ľudia ako zbraň proti veľkej vode použili aj smiech. Posielajú vtipné fotky a zakladajú ankety, kto môže za povodne.

Podľa tretiny ľudí, ktorí hlasovali v ankete na serveri Twtpoll.com, môžu za povodne komunisti. Podľa diskutujúcich pod článkom však mohli záplavy spôsobiť aj podnikatelia, zavedenie systému GSM alebo český minister financií Miroslav Kalousek.

V rámci povodňových informácií a tém prevažujú predovšetkým aktuálne informácie a súcitné alebo podporujúci odkazy. Jednotliví užívatelia aj spravodajské servery prostredníctvom profilov informujú o aktuálnej situácii. Podľa serveru Klábosení.cz, sledujúci dianie na českom a slovenskom Twitteri, patrí slovo „povodne“ k najobľúbenejším hashtagom (dôležité slová v tweetoch) za posledných 24 hodín.

15 debata chyba