V rozvodnených nemeckých riekach našli telá troch ľudí

Nemecké pohotovostné zložky našli v oblastiach postihnutých povodňami telá troch ľudí, ktoré vyplavili tamojšie rozvodnené toky.

03.06.2013 10:14 , aktualizované: 20:13
Passau, záplavy, povodne Foto: ,
V nemeckom meste Passau je situácia hrozivá, hladina Dunaja presiahla hranicu z roku 1501.
debata (12)

V pondelok o tom informovalo internetové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung (SZ), podľa ktorého sa zatiaľ podarilo identifikovať iba jedného mŕtveho. Štyridsaťšesťroč­ného stavebného robotníka našli v potoku blízko mesta Metzingen v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, 13 kilometrov od miesta, kde v piatok večer spadol do vody pri zabezpečovaní ochrany staveniska pred povodňou. Ďalšie dve telá predtým našli v objekte vodnej elektrárne na Dunaji v švábskom Günzburgu, pričom podľa zdrojov SZ ide o ženu vo veku 40 až 50 rokov a bližšie neopísaného muža.

V nemeckom meste Passau je situácia hrozivá,...
V nemeckom meste Passau je situácia hrozivá,...
+7V nemeckom meste Passau je situácia hrozivá,...

Hrozivá situácia v Passau, hladina Dunaja prekonala rekord z roku 1501

Na juhu a východe Nemecka naďalej stúpajú hladiny rozvodnených riek. Najdramatickejšia situácia je v bavorskom Passau, kde Dunaj už prekonal historické maximum zo stredoveku. Aj na ďalších miestach v Nemecku panujú obavy, že rozmery povodní prekročia živelnú pohromu z leta 2002.

Voda z Dunaja spôsobuje problémy aj v susednom Rakúsku a dramatická situácia je tiež v Poľsku. Naopak, vo Švajčiarsku a na juhozápade Nemecka hladiny riek klesajú.

Hladina Dunaja v Passau prekročila v pondelok 12,22 metra, čo bolo podľa serverov doterajšie maximum z roku 1501. Ďalšie zdroje hovorili o 12,55 metra, ale ani dosiahnutie tejto hranice tamojšie úrady nevylučujú. Stúpať by mala voda v Passau, kde sa stretajú tri rieky, najmenej do utorka.

Zvyčajne má Dunaj v meste okolo 4,5 metra, pri storočnej vode pred 11 rokmi vystúpil na 10,81 metra. Na pomoc pri boji so živlom dorazilo do mesta 150 vojakov. Celkovo sa do záchranných prác v postihnutých regiónoch zapojilo vyše 1 700 príslušníkov nemeckej armády.

„Môže to byť povodeň, aká tu doteraz nebola,“ varoval v nedeľu večer bavorský premiér Horst Seehofer. Okrem Passau je na juhu situácia dramatická aj v Rosenheime, kde stojí v uliciach 1,5 metra vody a kvôli rozliatemu Innu bola v pondelok evakuovaná ďalšia štvrť. Neďaleko mesta hrozí navyše pretrhnutie hrádze.

Celkovo bol stav katastrofy vyhlásený na mnohých miestach Bavorska, vo väčšine stredísk tejto najväčšej nemeckej spolkovej krajiny zostali zatvorené školy a nejazdia vlaky kvôli prerušeným tratiam. Zatopenie prerušilo prevádzku aj na frekventovanej diaľnici A8 medzi Mníchovom a Salzburgom. Vodiči musia postihnutý úsek obchádzať.

Varovanie pred katastrofou naďalej platí vo mnohých častiach východných spolkových krajín Durínska a Saska, kde museli do pondelkového rána zasiahnutú oblasť opustiť tisíce ľudí. „Možno predpokladať, že vyššie hladiny dosiahnu stav z povodní 2002 a mohol by byť aj prekonaný,“ oznámil krízový štáb severosaského kraja, ktorého strediskom je Lipsko.

Merkelová zriadila krízový štát a pripravuje sa na obhliadky oblastí

V Sasku sa očakáva zhoršená situácia aj kvôli prílivu povodňovej vlny zo susedného Česka a priaznivé nie sú ani predpovede meteorológov. Tie varujú pred ďalším dažďom na východe a juhu Nemecka. V meste Schöna pri hraniciach s ČR vystúpila hladina Labe okolo poludnia na viac ako sedem metrov a v stredu sa očakáva prekročenie hranice jedenástich metrov. Zvyčajne má pritom hladina približne dva metre. V Drážďanoch by mala v pondelok večer prekročiť deväť metrov, čím by sa priblížila úrovni z povodní 2002.

Veľká voda už zamestnáva aj spolkovú vládu v Berlíne. Kancelárka Angela Merkelová zriadila krízový štáb a v utorok sa pripravuje vyraziť do niektorých postihnutých oblastí. Tie už po víkende obchádza minister vnútra Hans-Peter Friedrich.

V Bádensku-Württembersku sa naopak situácia pomaly upokojuje a tamojšie úrady hlásia pokles hladín takmer na všetkých riekach vrátane Dunaja. Výnimkou sú Rýn a Mohan. Ich stav je naďalej kritický a platí na nich naďalej zákaz dopravy.

Z Rakúska hlásia: Môže byť ešte aj horšie

Na mnohých miestach Rakúska je už kvôli záplavám katastrofálna situácia, ale úrady varujú, že môže byť ešte horšie. V Hornom i Dolnom Rakúsku má totiž Dunaj kulminovať až v utorok. Daždivé počasie posledných dní v alpskej republike pripravilo o život prinajmenšom dvoch ľudí a ďalšie dve osoby sú nezvestné. Na mnohých miestach sa zosúva podmáčaná pôda.

Úrady pre neustále stúpajúcu hladinu Dunaja vyhlásili pozdĺž toku stav ohrozenia prírodnou pohromou. Na rieke bola zastavená všetka doprava.

V Dolnom Rakúsku očakávajú, že európsky veľtok sa k večeru priblíži k 11 metrom. Na rovnakej výške bol aj pri ničivých povodniach v auguste 2002. Rozvodnený Dunaj čiastočne zatopil už niekoľko rakúskych miest, medzi nimi aj historický Melk. Domovy museli opustiť stovky ľudí, v Korneuburgu polícia dokonca evakuovala celé sídlisko. Na mnohých miestach je vraj situácia dramatickejšia, než tomu bolo pred jedenástimi rokmi.

V tirolskom Bergene sa v dôsledku vytrvalých silných dažďov zosunuli celé svahy. Kamenie a bahno zavalili cesty a železničné trate. Pod lavínou bahna sa podľa agentúry DPA stratili dvaja ľudia.

Podľa predbežných odhadov povodne zničili v Rakúsku tisíce hektárov poľnohospodár­skej pôdy.

Hladina riek vo Švajčiarsku klesá

Situácia sa upokojuje aj vo Švajčiarsku, kde už v nedeľu dopoludnia ustal hustý dážď a hladiny riek pomaly klesajú. Dunaj naopak naďalej stúpa v Rakúsku. Severovýchodná spolková krajina Dolné Rakúsko pri hraniciach s Českom a Slovenskom očakávala, že európsky veľtok počas dopoludnia dosiahne hranicu desiatich metrov a k večeru sa priblíži k 11 metrom. Na rovnakej hodnote bol už pri ničivých povodniach v auguste 2002. Rozvodnený Dunaj čiastočne ohrozil niekoľko rakúskych miest na svojom toku, medzi nimi aj historický Melk.

V Poľsku podľa tamojších médií panuje najhoršia situácia v Dolnom Sliezsku, kde voda zatopila hospodárstva a miestne komunikácie v desiatkach obcí. Po nočných dažďoch zostáva hladina riek vysoká. Situácia sa však podľa úradov stabilizuje, voda v riekach nepribúda. Taktiež nedošlo ani k novým lokálnym prípadom vyliatia z korýt.

12 debata chyba