Pri protestoch v Turecku zomreli už dvaja ľudia

Protivládne protesty v Turecku, spojené s potýčkami s políciou, vypukli v pondelok už štvrtý deň po sebe. Poriadkové sily použili slzný plyn proti tisícke prevažne mladých demonštrantov v centre metropoly Ankary, napísala agentúra Reuters. Pri protestoch bolo podľa úradu viac ako 170 ľudí zranených. V súvislosti s demonštráciami zaznamenali už dve úmrtie. Mladý Turek zomrel po tom, čo do skupiny demonštrantov v Istanbule narazil taxík.

03.06.2013 11:32 , aktualizované: 04.06.2013 08:17
Turecko, nepokoje Foto: ,
Tureckom od piatku zmietajú protivládne demonštrácie.
debata (27)

Tureckí lekári obeť identifikovali ako dvadsaťročného Mehmeta Ayvalitasa. Pri incidente boli ďalší štyria ľudia zranení, z toho jeden vážne. Taxík narazil do demonštrantov, ktorí sa zúčastnili na protivládnych protestoch na jednej z ciest v Istanbule.

Dvadsaťdvaročného muža zase postrelili počas protestu na juhu Turecka. V pondelok zraneniam podľahol v nemocnici, informovala turecká súkromná televízia NTV. „Abdullaha Comertu vážne poranili strely, ktorá vypálila neznáma osoba,“ uviedla NTV s odvolaním sa na vládu provincie Hatay, ktorá susedí so Sýriou.

Demonštrácie pokračovali aj v metropole Ankare. Polícia tu zasiahla po tom, čo sa dav demonštrantov priblížil k zátarasám uzavierajúcim prístup k úradu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Manifestanti skandovali heslá ako „Tayyip, podaj demisiu“.

Turecký prezident Abdullah Gül v pondelok podľa agentúry AFP vyzval obyvateľov, aby s protesty ukočili, a uisťoval ich, že boli vypočutí. „Demokracia, to nie sú len voľby. Je úplne prirodzené vyjadrovať iné názory pokojnými demonštráciami,“ podotkol podľa agentúry Anadolu.

Nedeľné násilné demonštrácie sa pretiahli do noci na pondelok. Najväčšie zrážky medzi demonštrantmi, žiadajúcimi demisiu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, a poriadkovými silami sa odohrali v centre Istanbulu. Na Bosporskej triede vytrhali demonštranti dlažbu, strhli autobusové zastávky a značky, aby postavili barikády.

Zrážky demonštrantov s políciou v Istanbule

Zátarasy naďalej uzatvárali ulice vedúce k úradu premiéra, kde použila polícia najviac slzného plynu na rozohnanie protestujúceho davu. Tradične sa najviac protestujúcich zišlo na teraz už symbolickom Taksimskom námestí, kde protesty pred štyrmi dňami vypukli, a to kvôli plánu na vyrúbanie stromov v tamojšom parku v rámci kontroverzného developerského projektu. V sobotu námestia poriadkové sily na Erdoganův príkaz vypratali.

Tisíce ľudí manifestovali dlho do noci aj v metropole Ankare, kde ich polícia tvrdo vytlačila z centrálneho námestia Kizilay. „Nikto ťa nechce, Tayyip!“ skandovali demonštranti podľa agentúry AFP.

Kancelárie vládnej islamskej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Izmire zachvátil v noci požiar po tom, čo na ne niekto vhodil niekoľko zápalných fliaš. Hasiči oheň pomerne rýchlo zlikvidovali.

Úrady tvrdia, že zranenia utrpelo 58 demonštrantov a 115 policajtov. Nezávislé zdroje hovoria zhruba o tisícke zranených, pričom len v Ankare je po vážnych poraneniach hlavy najmenej šesť osôb v kritickom stave. Organizácia Amnesty International už skôr informovala o dvoch mŕtvych, čo ale iné zdroje nepotvrdili.

Turecký minister vnútra Muammer Güler v nedeľu povedal, že polícia počas demonštrácií zadržala viac než 1 700 ľudí, väčšinu už ale prepustila. Güler dodal, že od utorka sa po celej krajine uskutočnilo celkom 235 demonštrácií v 67 mestách.

Erdogan v nedeľu poprel, že má autoritárske sklony. „Diktátorstvo nemám v krvi ani povahe,“ vyhlásil. Obvinil tiež demonštrantov, že sa v krajine snažia podkopať demokraciu.

27 debata chyba