OSN je znepokojená zásahmi voči demonštrantom v Turecku

Zásahy tureckých bezpečnostných zložiek voči demonštrantom požadujúcim odstúpenie vlády na čele s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom by mali byť vyšetrené nezávislou komisiou. V utorok to vyhlásila hovorkyňa Vysokej komisárky pre ľudské práva Organizácie Spojených národov (OSN) Cecile Pouillyová, ktorá je podľa vlastných slov tvrdým zákrokom tureckých policajtov voči aktivistom "znepokojená".

04.06.2013 13:52
Istanbul, protest Foto: ,
Zásah tureckých bezpečnostných zložiek v Istanbule z pondelka.
debata (5)

„Sme znepokojení správami o použití prehnanej sily zo strany členov bezpečnostných zložiek,“ vyhlásila hovorkyňa v oficiálnom stanovisku. Vyzvala preto na nezávislé vyšetrenie zásahu. „Vyšetrovania by mali byť rýchle, dôkladné, nezávislé a nestranné a páchatelia by mali byť postavení pred spravodlivosť,“ povedala reportérom vo švajčiarskej Ženeve.

Demonštranti utekajú pred dymom, ktorý sa šíri...
Žena zasiahnutá slzotvorným plynom prechádza...
+2Na snímke z 28. mája strieka policajt...

Tvrdosť zásahu policajných zložiek pritom priznal aj samotný Erdogan. „Došlo k niekoľkým chybám,“ uviedol. Zároveň prisľúbil, že policajtov, ktorí sa dopustili porušenia zákona, úrady potrestajú.

Médiá ešte predtým informovali, že na východe Turecka pri hraniciach so Sýriou v pondelok jedného z protestujúcich zastrelili. Má ísť o 22-ročného Abdullaha Comerta, ktorý prišiel o život v meste Antakya. Prvú obeť si protesty vyžiadali rovnako v pondelok, keď do skupiny demonštrantov na hlavnej ceste v Istanbule vrazil taxík. Okrem smrti 20-ročného Mehmeta Ayvalitasa si zrážka vyžiadala aj štyroch zranených.

Viac o situácii v Turecku

Demonštrácie sa začali ešte v piatok v Istanbule relatívne pokojným protestom proti plánom na prestavbu populárneho istanbulského námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum. Eskalovali až po tom, ako polícia tvrdo zasiahla a aktivistov násilne rozohnala s pomocou obuškov, vodných diel a slzotvorného plynu. Demonštrácie sa následne rozšírili po celej krajine a premenili sa na protesty proti konzervatívnej vláde, ktorej cieľom je podľa kritikov islamizácia sekulárneho Turecka.

Demonštrantov ešte v pondelok podporili aj najväčšie turecké odbory, ktoré na utorok a stredu vyhlásili „varovný štrajk“ na protest proti brutálnemu zásahu členov bezpečnostných síl.

5 debata chyba