Hackeri sa dostali do mailov kancelárie tureckého premiéra

Hackeri v stredu oznámili, že napadli internetové stránky tureckej vlády a získali dôverné informácie o zamestnancoch kancelárie premiéra. Podľa nich išlo o krok na podporu protivládnych protestov.

05.06.2013 14:40
debata (1)

Vládny zdroj potvrdil, že emaily zamestnancov kancelárie sa stali terčom útoku hackerov, účty zasiahnutých však boli hneď odpojené od siete. K útoku sa prihlásila prostredníctvom Twitteru turecká odnož hackerskej skupiny Anonymous. Podľa vlastných údajov nezverejnili žiadne telefónne čísla a poskytnú len heslá emailových schránok, ktoré neobsahujú citlivé informácie.

V krajine medzičasom pokračujú protivládne protesty už šiesty deň. Turecké policajné sily použili v stredu v ranných hodinách slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie stoviek demonštrantov v Istanbule a Ankare. Demonštranti sa v oboch mestách pokúšali pochodovať smerom ku kanceláriám premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a odmietali uposlúchnuť výzvy na rozídenie sa. K zrážkam došlo aj v juhovýchodnej provincii Hatay hraničiacej so Sýriou, kde utrpelo zranenia päť ľudí. Tisíce ďalších demonštrantov sa zhromaždili na istanbulskom námestí Taksim, symbolickom centre protestov, ktoré vypukli v piatok a rozšírili sa do ďalších miest naprieč krajinou.

Protesty pokračujú napriek vládnym výzvam na ukončenie nepokojov, ktoré si doteraz vyžiadali už dve obete a stovky zranených. Opozícia obviňuje vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z presadzovania reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti.

1 debata chyba