Erdogan hrozí zásahom proti demonštrantom

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok po návrate do vlasti z Afriky ostro vyzval na zastavenie protivládnych demonštrácií, ktoré sa podľa neho zmenili na vandalizmus.

07.06.2013 13:41
Erdogan Foto:
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan
debata (8)

„Nemôžeme zatvárať oči pred tým, ako niekto ničí mier a demokraciu v krajine,“ vyhlásil pred davom tisícov prívržencov, ktorí ho privítali na istanbulskom letisku. Zdôraznil, že v prípade pokračujúcich protestov „bude konať“, bližšie však svoju hrozbu nešpecifikoval. Protesty nadobúdajú medzinárodný rozmer, keďže v Istanbule sa v piatok začína dvojdňová konferencia, ktorej ťažiskom budú vzťahy medzi EÚ a Tureckom. Viaceré krajiny únie už vyjadrili znepokojenie nad tvrdými zásahmi policajných síl proti demonštrantom.

Demonštrácie v Turecku sa začali minulý piatok v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom protestujúcim proti plánovanej prestavbe námestia Taksim. Zásah vyvolal protesty v celej krajine, kde opozícia obviňuje vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z presadzovania reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti.

Násilné strety medzi políciou a demonštrantami mali podľa oficiálnych zdrojov za následok troch mŕtvych a približne stovky zranených, ktorým sa vláda v utorok ospravedlnila. Podľa zdravotníkov zranenia tento týždeň utrpelo až 4785 ľudí, z toho 48 vážne. Momentálne je situácia v Istanbule pokojná, no na poobedie je plánovaná ďalšia demonštrácia.

8 debata chyba