Dunaj v Budapešti kulminuje, katastrofa zrejme nehrozí

Dunaj v maďarskom hlavnom meste Budapešť pomaly kulminuje, pričom jeho hladina v súčasnosti dosiahla 8, 90 metra. Starosta mesta István Tarlós v nedeľu poobede novinárom povedal, že hladina sa stabilizuje a veľký nárast do jej kulminácie neskoro večer sa už neočakáva.

08.06.2013 14:00 , aktualizované: 09.06.2013 19:28
povodne, záplavy, margit sziget, budapešť,... Foto: ,
Pohľad na hladinu Dunaja obklopujúcu vyhľadávané rekreačné miesto, Margit sziget, v centre Budapešti.
debata (39)

Dunaj by mal v Budapešti dosiahnuť asi 8,96 metra, čím prekročí historické maximu z roku 2006. Protipo­vodňové hrádze zatiaľ vydržali nápor rozvodnenej rieky. Podľa Tarlósa voda mesto už vážnejšie neohrozí, keďže ho chránia protipovodňové zábrany stavané na výšku hladiny 930 cm. „Budapešti nehrozí katastrofa. Hladina už nebude dramaticky rásť,“ povedal na tlačovej konferencii na Margarétinom ostrove obkolesenom vysokými protipodňovými zábranami.

Na maďarskú metropolu Budapešť sa valí veľká voda a nasledujúce dva dni budú rozhodujúce. Na tlačovej konferencii v podunajskom Ostrihome to v nedeľu povedal predseda vlády Viktor Orbán. Parlament by sa podľa neho mal pripraviť na predĺženie mimoriadneho stavu, ktorý bol kvôli povodniam vyhlásený začiatkom minulého týždňa.

„Teraz by sme mali pozbierať všetky sily,“ povedal novinárom Orbán. Predpovedal, že na upratovanie Budapešti po záplavách bude potrebné sedem až osem dní. Na úroveň 6,5 metra, ktorá oslobodí od vody nižšie položené brehy Dunaja v metropole, sa hladina zníži až 17. alebo 18. júna, povedal Orbán.

Podľa agentúry MTI predĺži parlament mimoriadny stav už v pondelok. V utorok by podľa premiéra mala vláda rozhodnúť o tom, či v Budapešti vyhlási stav ohrozenia.

Rozvodnený Dunaj v Budapešti v sobotu večer.
Rozliaty Dunaj v Budapešti v sobotu podvečer.
+7Maďarskí vojaci, na snímke zo soboty, budujú...

Protipovodňové opatrenia a hrádze v Maďarsku zatiaľ vydržali nápor rozvodneného Dunaja, ktorý sa valí smerom na Budapešť. Úrady zatiaľ nehlásia žiadne obete či zranených. Evakuovať museli doteraz asi 1000 ľudí z najviac ohrozených oblastí. Na spevnenie brehov použili po celom toku Dunaja asi šesť miliónov vriec s pieskom. Na upevňovaní hrádzí pracujú nepretržite tisíce hasičov, vojakov a dobrovoľníkov. Informácie o postupe povodní prináša špeciálne zriadená rozhlasová stanica Flood FM.

V Budapešti uzavreli stanicu metra, Dunaj stále stúpa

Dunaj v hlavnom meste v nedeľu ráno dosahoval hranicu 8,83 metra. V zatiaľ najväčších záplavách v roku 2006 vystúpila rieka v Budapešti na úroveň 8,6 metra. Kulmináciu hydrológovia očakávajú už v noci na pondelok. V sobotu prudký dážď spôsobil na západnom brehu mesta krátkodobú povodeň, keď voda v uliciach dosahovala až polmetrovú výšku. Očakáva sa, že Dunaj sa v hlavnom meste do pondelka zdvihne na 8,95 metra, hrádze sú však schopné zvládnuť 9,30 metra.

„Povodeň sa blíži k srdcu krajiny. Pred nami sú dôležité dni, keďže hlavné mesto je najhustejšie obývanou časťou krajiny,“ vyhlásil premiér Viktor Orbán, podľa ktorého bude Maďarsko čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii. Voda zaliala ulice pozdĺž nábrežia a uzavrieť museli jednu stanicu metra. Situáciu mierne skomplikoval sobotňajší lejak, po ktorom vyrazila voda z kanalizácie na niektorých uliciach. Najohrozenejšími časťami Budapešti je Margarétin ostrov a obytná štvrť Romai.

Na západe Maďarska, kde Dunaj tvorí hranicu so Slovenskom, už hladina klesá. Povodeň zatiaľ viedla k evakuácii asi tisícky ľudí, odrezané od sveta sú stále tri podunajské obce Pilismárot, Dömös a Kisoroszi.

Dunaj v Budapešti prekonal rekord, vláda vyhlásila stav pohotovosti

Podľa informácii starostu mesta Istvána Tarlósa v sobotu popoludní okolo druhej hodiny výška Dunaja prekročila doteraz rekordnú hranicu 8,6 metra a ďalej stúpa. Premiér Viktor Orbán označil očakávanú kulmináciu za „najhoršiu záplavu všetkých čias“. Budapeštianska radnica v sobotu podľa agentúry MTI na východe mesta otvorila pre prípad nebezpečenstva evakuačné centrum, ktoré je schopné pojať až 15-tisíc ľudí. Provizórne ubytovanie je k dispozícii v areáli výstaviska Hungexpo.

Vláda vyhlásila stav pohotovosti skoro na celom 191-kilometrovom úseku Dunaja. Minister obrany Csába Hende informoval, že na boj proti povodniam nasadili 4200 vojakov, pričom ďalších 5400 je v pohotovosti. Maďarský letecký úrad informoval o uzavretí vzdušného priestoru v okolí mesta Ostrihom na hranici so Slovenskom v súvislosti s protipovodňovými opatreniami na Dunaji. Zákaz používania platí od piatku 18:00 do pondelka 21:00.

Severne od hlavného mesta rozliaty Dunaj odrezal od sveta obce Pilismárot, Dömös a Kisoroszi. Dunaj by podľa predpovedí nemal prekročiť hranicu deviatich metrov, avšak maximálna výška sa môže pohybovať tesne pod touto hodnotou.

V piatok v podvečer boli evakuovaní obyvatelia obce Győrújfalu, ktorá leží severozápadne od Győru. „Hrádza je zatiaľ stabilná, ale tlak vody je veľký, preto sme sa z bezpečnostných dôvodov rozhodli evakuovať ľudí,“ povedal podľa médií maďarský premiér Orbán. Obec má podľa dostupných informácií okolo 2-tisíc obyvateľov.

Rozliaty Dunaj v Budapešti v okolí mostu... Foto: Reuters, Szabo H. Sandor
Maďarsko, Budapešť, povodne, záplavy, Dunaj Rozliaty Dunaj v Budapešti v okolí mostu Megyeri v sobotu podvečer.

Napriek hrozivým prívalom vody sa podľa hydrológa obyvatelia maďarskej metropoly zrejme nemusia znepokojovať. Starosta Budapešti István Tarlós v sobotu povedal, že najohrozenejšie časti mesta – Margitin ostrov a štvrť Római na severnom predmestí – sú v bezpečí až do okamihu, kedy by rieka prekročila hranicu 9,3 metra.

Proti toku rieky nad Budapešťou na niektorých miestach začala hladina naopak klesať. V obci Rajka pri hraniciach so Slovenskom bola ráno hladina na výške 5,96 metra, zatiaľ čo v piatok to bolo 6,46 metra. Polícia napriek tomu preventívne v niektorých obciach na brehu rieky uzavrela cesty a nechala uzavrieť prívod elektriny a plynu.

39 debata chyba