Magdeburg ohrozuje najvyššia hladina Labe za 1200 rokov

O osemdesiat centimetrov už prekonalo Labe v ohrozenom nemeckom Magdeburgu maximálnu výšku z roku 2002. Podľa informácie vodohospodárov z nedeľného rána sa hladina zvýšila na hranicu 7,50 metra a ďalej stúpa. Pri záplavách pred jedenástimi rokmi zaznamenali v meste najvyššiu úroveň Labe 6,72 metra. Kde sa voda zastaví tentoraz, nedokáže podľa agentúry DPA nikto odhadnúť.

09.06.2013 10:55 , aktualizované: 16:03
Nemecko, záplavy, Labe, povodne, Magdeburg Foto: ,
Športový areál v nemeckom Magdeburgu sa ocitol pod vodou.
debata (1)

Ako uviedla Deutche Welle normálna hladina je len dva metre. Niekoľko štvrtí mesta vrátane predmestia Rothensee, kde je veľký prístav a viacero priemyselných podnikov, je už pod vodou a keďže má pršať, zatiaľ nik presne nevie, v akej výške bude voda kulminovať. Úrady museli evakuovať asi 3-tisíc ľudí vrátane nemocnice a domovu dôchodcov, mesto pripravuje ďalšie evakuačné centrá. Železničný most cez Labe bol uzavretý. Tisíce ľudí nepretržite pracuje na utesňovaní protipovodňových hrádzí. Ohrozená je najmä hrádza chrániaca elektráreň na predmestí Rothensee. Oblasť v nedeľu navštívil prezident Joachim Gauck.

Evakuácia tisícov ľudí prebieha aj v ďalších nemeckých mestách pozdĺž toku Labe. Ohrozené veľkou vodou sú napríklad mestá Barby, Aken, Wittenberg či Mühlberg. Povodne na juhu, východe a severe Nemecka si zatiaľ vyžiadali najmenej sedem obetí na životoch. Evakuovať z domovov museli desaťtisíce ľudí.

Aj vo Wittenbergu v nedeľu nadránom zaznamenali rekord, keď Labe prekonalo výšku 7,67 metra. Do utorka by sa hladina mohla zvýšiť až na 8,1 metra. Mesto vyzvalo asi 1500 obyvateľov starej zástavby pri rieke, aby svoje domovy opustili. Krízová situácia vo východonemeckom povodí Labe podľa odhadov meteorológov potrvá v závislosti na počasí ešte tri alebo štyri dni.

V brandenburskom Mühlbergu v sobotu vojaci a dobrovoľníci museli spevniť priehradnú nádrž na rieke Labe 35-tísic vrecami piesku a práca pokračovala ešte celú noc na nedeľu. V susednom Sasku síce hladina rieky na niektorých miestach už klesla, ale obavy obyvateľov po ohlásení nových dažďov neustupujú. V obci Grosstreben-Zwethau voda čiastočne narušila hrádze a hasiči vyzvali na evakuáciu 400 ľudí. Väčšina z nich ale príkaz neposlúchla.

Do boja s vodným živlom bolo v Nemecku zatiaľ nasadených 70-tisíc hasičov a 11-tisíc vojakov. Meteorológovia v nedeľu vydali novú predpoveď pre severnejšie položené spolkové krajiny ako Dolné Sasko, kde sa pravdepodobne znova zvýšia hladiny riek po očakávaných dažďoch.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v denníku Passauer Neue Presse nevylúčil, že sľubovaná finančná pomoc štátu vo výške 100 miliónov eur sa bude musieť zvýšiť.

1 debata chyba