Za únikom informácií o sledovaní ľudí stojí bývalý technik CIA

Za únikom informácií týkajúcich sa sledovania ľudí v rámci tajného amerického protiteroristického programu stojí 29-ročný Edward Snowden. Oznámil to britský denník The Guardian. Snowden pracoval ako technik pre americkú tajnú službu CIA a teraz bol zamestnaný u jedného z dodávateľov pre Národnú agentúru pre bezpečnosť (NSA). Identitu zdroja britský denník odhalil na Snowdenovu žiadosť.

09.06.2013 22:50
debata (13)

Od chvíle, keď sa Snowden rozhodol, že s informáciami pôjde von, bol odhodlaný neschovávať sa za anonymitu. „Nemal som v úmysle skrývať, kto som, pretože viem, že som neurobil nič zlé,“ uviedol muž, ktorý je teraz v Hongkongu a zamýšľa požiadať o azyl, napríklad na Islande. Keď Snowden médiám (informácie zverejnil aj americký denník The Washington Post) zaslal prvú časť dokumentov, poznamenal: „Viem, že budem musieť za svoje činy trpieť.“ Ako ale dodal, bude spokojný, keď sa tieto informácie dostanú aspoň na okamih na verejnosť.

Aj keď nechcel zostať anonymný, pozornosti médií sa chce vyhnúť. „Nechcem žiadnu pozornosť verejnosti. Tento príbeh nie je o mne, ale o tom, čo robí americká vláda,“ uviedol Snowden. Materiály, ktoré médiám odovzdal, informujú o tajnom protiteroristickom programe, ktorý nesie krycí názov PRISM. V jeho rámci získavajú americká Národná agentúra pre bezpečnosť a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) z centrálnych serverov deviatich veľkých internetových spoločností údaje z elektronickej pošty, fotografie a ďalšie dokumenty, ktoré je možné využívať na sledovanie ľudí a ich stykov.

13 debata chyba