Moja trpezlivosť má hranice, varuje Erdogan

Násilnosti a strety s políciou sprevádzali v noci na pondelok protivládne demonštrácie v niektorých tureckých mestách.

10.06.2013 07:29
Erdogan Foto:
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan
debata (10)

Demonštrácie za účasti desiatok tisíc ľudí sa konali už 11. deň v Istanbule a Ankare ako aj v mestách Izmir a Adana. Protestujúci požadujú odchod premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vlády. Do ulíc vyšli napriek ostrým varovaniam to strany Erdogana, ktorý v nedeľu vyhlásil, že síce „ostáva pokojný, no moja trpezlivosť má svoje hranice“. „Tí, ktorí nerešpektujú vládnucu stranu, za to zaplatia,“ povedal dlhoročný premiér prevažne moslimskej krajiny na provládnej demonštrácií v Ankare. Medzitým v Istanbule polícia opätovne použila vodné delá a slzotvorný plyn.

Protesty v Turecku sa začali minulý piatok v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom protestujúcim proti plánovanej prestavbe námestia Taksim a zrušeniu parku Gezi. Zásah vyvolal protivládne protesty v celej krajine. Opozícia obviňuje vládu Erdogana z presadzovania reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti.

Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy troch ľudí a vyše 4 800 utrpelo zranenia. Vrátane 600 policajtov, dodal v nedeľu Erdogan. V snahe upokojiť situáciu starosta Istanbulu Kadir Topbas demonštrantom odkázal, že na námestí a priľahlom parku Gezi nevyrastie nákupné centrum. Prestavba námestia sa však podľa neho uskutoční podľa plánu, ktorý zahŕňa výstavbu repliky kasární z Osmanskej ríše.

10 debata chyba