V Nemecku rozvodnená rieka pretrhla hrádzu, stovky ľudí sú evakuovaných

Povodňová vlna na Labe cestou na sever Nemecka vytvára nové rekordy vo výške hladiny. V Magdeburgu so 746 centimetrami padlo historické maximum a rieka tu v posledných hodinách klesla o približne 20 centimetrov.

10.06.2013 07:55 , aktualizované: 15:40
Nemecko, záplavy, Labe, povodne, Magdeburg Foto: ,
Športový areál v nemeckom Magdeburgu sa ocitol pod vodou.
debata (2)

Najkritickejšia situácia je v pondelok zrejme v obci Fishbeck v Sasku-Anhaltsku v okrese Standal, kde sa pretrhla hrádza a do bezpečia sa muselo presťahovať viac ako 3 000 ľudí.

Hrádza vo Fischbecku sa pretrhla okolo polnoci a prielom je približne päťdesiat metrov široký. Obec napoludnie stála vo vode siahajúcej do výšky jedného metra. Vedenie spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko povolalo do oblasti armádne jednotky, ktoré prehlbujú odtokové kanály a odčerpávajú vodu.

Celkovo je v tejto spolkovej krajine zapojených do boja s povodňami 9 000 vojakov. Vo Fishbecku pomáhajú hasičom s budovaním novej hrádze v dĺžke 3,5 kilometra, provizórna stavba by mala byť dokončená ešte v pondelok. Úrady chcú touto hrádzou zabrániť, aby vodná masa prenikla do rieky Havoly.

Pretrhnutie hrádze vo Fischbecku vážne narušilo diaľkovú železničnú dopravu. Prerušená je trať spájajúca Frankfurt a Hannover s Berlínom. Prevádzka viazne aj na trati do holandského Amsterdamu. Uzavretý bol železničný most pri obci Hämerten, vlaky jazdia obchádzkovou trasou cez Wittenberge. Na tratiach je nutné počítať až s trojhodinovým oneskorením. Kedy bude doprava obnovená, nemožno podľa vedenia nemeckých železníc predpovedať.

Metropola Saska-Anhaltska Magdeburg si v pondelok mierne vydýchla, keď hladina Labe po niekoľkých dňoch trvalého vzostupu poklesla. Záchranárom sa podarilo ochrániť ohrozenú rozvodňu elektrického prúdu, takže výpadky elektriny záchranárske práce nekomplikujú.

V Brandenbursku naďalej hlásia stúpajúcu hladinu Labe. V meste Wittenberge rieka v nedeľu večer dosiahla 785 centimetrov, čo je historickým maximom. Vodohospodári predpokladajú, že v pondelok by mohla padnúť hranica ôsmich metrov a v utorok až 8,2 metra. Pri ničivých záplavách v roku 2002 dosiahla hladina vo Wittenberge hodnotu 734 centimetrov.

Na kulminácii Labe stále čaká Dolné Sasko. V obci Schnackenburg a v meste Hitzacker v nedeľu padli rekordné stavy hladiny. V pondelok sa tu, rovnako ako v ďalších obciach v okolí, kvôli veľkej vode zrušila výučba na školách.

Záplavy podľa agentúry DPA v Nemecku spôsobili škody za niekoľko desiatok miliárd eur. Minister financií Wolfgang Schäuble ale cez víkend vylúčil, že by spolková vláda mala v úmysle uhradiť škody s pomocou vyššej daňovej záťaže obyvateľov.

V Šlievicku-Holtenštajnsku je podľa miestnej tlače v ohrození historické centrum mesta Lauenburg, ktoré leží pri Labe juhovýchodne od Hamburgu. Časť jeho obyvateľov bola evakuovaná. Výška hladiny Labe v toku pred Hamburgom dosahovala v pondelok napoludnie 9,2 metra a pomaly rastie.

Rekordná výška 9,88 metra z roku 1855 podľa hydrológov nepochybne padne, voda sa podľa odhadov zhruba vo štvrtok zastaví na 10,15 metra. Na juhu Nemecka bola po poklese hladiny obnovená nákladná riečna doprava na Rýne, oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na správu rýnskeho povodia. Po vytrvalých dažďoch bola minulý týždeň rýnska lodná preprava zastavená kvôli vysokým stavom vody. Lode sa v pondelok na horný tok Rýna znovu vrátili, funguje aj lodná doprava v smere do Švajčiarska.

2 debata chyba