Dunaj v Budapešti kulminoval, záplavová vlna sa presúva na juh

Po dosiahnutí nedeľného maxima vo výške 8,9 metra začal v pondelok Dunaj v maďarskom hlavnom meste klesať.

10.06.2013 09:52
Maďarsko, Budapešť, povodne, záplavy, Dunaj Foto: ,
Rozliaty Dunaj v Budapešti počas víkendu.
debata

Záchranári sa podľa agentúry MTI sústreďujú na ochranu nízko položeného Markétinho ostrova a na kontrolu hrádzí. Centrum vrátane budovy parlamentu a obchodných štvrtí záplavy nepostihli.

Hlavná záplavová vlna sa teraz presúva na juh od Budapešti, kde je podľa premiéra Viktora Orbána protipovodňový systém stabilný. Za najohrozenejšie miesta predseda vlády v rozhovore s novinármi označil priehradu Tass asi 50 kilometrov južne od metropoly, ves Kisapostag a most v Dunaföldvár. Na juhu krajiny sú v nebezpečenstve predovšetkým obce Baja a Báta. Obete na životoch si v Maďarsku zatiaľ povodeň nevyžiadala.

Podľa maďarského protipovodňového štábu bola ochrana proti záplavám aktivovaná na 191-kilometrovom toku Dunaja, ktorého celková dĺžka v Maďarsku je 807 kilometrov. V Budapešti v nedeľu večer Dunaj kulminoval na rekordnej výške 8,9 metra. Keďže hladina klesá len pomaly, bol stav ohrozenia predĺžený. Evakuovaných bolo v meste približne 1 500 ľudí, 6 800 domácností zostalo bez elektriny a pitnej vody.

Na záplavy sa pripravujú ďalšie oblasti na dolnom toku Dunaja. V chorvátskom Vukovare vrcholia prípravy na povodňovú vlnu, ktorá by mala doraziť v priebehu najbližších dvoch dní. Voda v meste dosahuje výšku 7,5 metra, doterajší rekord 7,7 metra z roku 1965 by mohol byť prekonaný koncom týždňa.

Už v nedeľu bola úplne zakázaná lodná doprava na chorvátskom toku Dunaja, k stavbe protipovodňových hrádzí bolo povolaných zatiaľ okolo sto príslušníkov armády.

debata chyba