Turci pokračujú v protestoch, Erdogan sa asi zíde s demonštrantmi

Tureckých demonštrantov neodradili tvrdé slová premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v nedeľu vyhlásil, že jeho trpezlivosť má svoje medze a že účastníci protivládnych demonštrácií za všetko zaplatia vysokú cenu.

10.06.2013 22:19
Turecko, nepokoje Foto: ,
Tureckí policajti zaútočili na demonštrantov slzotvorným plynom.
debata (6)

Rady protestujúcich sa síce preriedili, avšak aj v pondelok zotrvávali hlúčiky mladých ľudí na Taksimskom námestí v Istanbule a dávali najavo odhodlanie k ďalším protestom. Podľa vládneho zdroja sa ale nakoniec Erdogan zrejme stretne so zástupcami niektorých protestujúcich skupín.

Spoločnosť Moodys v pondelok upozornila, že čím dlhšie budú protesty v Turecku trvať, tým negatívnejší vplyv budú mať na dôveru investorov v túto krajinu. Pritom Moodys až v polovici mája zvýšila rating Turecka a vrátila krajinu po dvadsiatich rokoch do pásma dôveryhodného pre investorov. Podľa agentúry môže dôjsť k znižovaniu počtu turistov, ktorí do Turecka zavítajú – čo bude znamenať menej peňazí do štátnej pokladnice – a takisto aj k zmenšeniu objemu investícií zo zahraničia.

Protesty v Turecku v pondelok vstúpili do svojho jedenásteho dňa a demonštranti v nich nechcú prestať. Premiér Erdogan sa preto podľa vládneho zdroja má prvýkrát stretnúť v stredu s predstaviteľmi demonštrantov z Taksimského námestia, ktorí stáli na začiatku nepokojov. Spočiatku protestovali proti zničeniu parku na námestí okrem iného kvôli výstavbe mešity, potom už s ďalšími protestujúcimi v rade tureckých miest proti Erdoganovej politike tvrdej ruky.

Hlavnými požiadavkami demonštrantov sa postupne stali rezignácia premiéra, demisia policajných šéfov Istanbulu a Ankary, prepustenie zadržaných a záruky slobody slova a zhromažďovania. Pri protestoch podľa neoficiálnych údajov zomreli štyria ľudia a cez štyri tisíc ich bolo zranených.

„Ideme do školy, ale popoludní sa zase vrátime,“ povedala v pondelok ráno agentúre AFP jedna z protestujúcich študentiek, 17-ročná Ecem Yakinová. „Som projektant, nie politik, ale myslím si, že kým bude Erdogan pokračovať vo svojej útočnej rétorike, protesty neprestanú,“ doplnil ju Atlar Akif Burak z hnutia za záchranu istanbulského parku Gezi, ktoré stálo na počiatku protestov. „Tieto (Erdoganove) vyjadrenia a policajná brutalita len utvrdzujú demonštrantov v tom, aby ďalej protestovali. Premiér by mal konať inak, uznať požiadavky ľudí,“ dodal Burak.

Aj v nedeľu večer pokračovala turecká polícia v tvrdom zásahu proti pokojným demonštráciám, použila pritom slzotvorný plyn a vodné delá. V pondelok polícia oznámila, že v juhotureckej provincii Adana zadržala 13 ľudí, ktorí na sociálnej sieti Twitter nabádali k útokom na bezpečnostné zložky.

6 debata chyba