Petíciu za omilostenie Snowdena podpísalo už 22-tisíc užívateľov

Petícia za omilostenie bývalého technika amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý prezradil tlači tajný program sledovania internetovej komunikácie, nazbierala viac ako 22-tisíc elektronických podpisov v priebehu jediného dňa od zverejnenia na webovej stránke Bieleho domu. Oznámila to v pondelok agentúra Reuters.

10.06.2013 23:23
Edward Snowden, tajné služby Foto:
Britský denník Guardian odhalil 9. júna 2013 totožnosť 29-ročného bývalého technického pracovníka CIA Edwarda Snowdena (na snímke) ako svoj zdroj informácií o amerických tajných službách.
debata (7)

„Edward Snowden je národný hrdina a mal by okamžite dostať úplnú a absolútnu milosť ohľadom akéhokoľvek trestného činu, ktorého sa dopustil či mohol dopustiť pri prezradení tajného sledovacieho programu Národnej bezpečnostnej agentúry,“ píše sa v petícii, ktorej autor sa označil len iniciálami P.M. a ako bydlisko uviedol Rochester v štáte New York.

Dvadsaťdeväťročný Snowden, ktorý momentálne žije v Hongkongu, sa v nedeľu priznal, že stojí za únikom informácií o sledovaní miliónov ľudí v rámci tajného amerického protiteroristického programu. Prípad sa vyšetruje, podľa expertov by Snowdenovi mohli hroziť až desiatky rokov väzenia.

Ak petícia do 9. júla získa 100-tisíc podpisov, Biely dom sa ňou podľa vlastných pravidiel bude musieť zaoberať a vyjadriť k nej oficiálne stanovisko.

Petícia ohľadom omilostenia Snowdena sa javí zďaleka najpopulárnejšou z obdobných nových akcií na webe Bieleho domu, predstihla aj petíciu požadujúcu odstúpenie prezidenta Baracka Obamu, ktorá zozbierala niečo cez 13-tisíc podpisov. Na žiadosti o oslobodenie vojaka Bradleyho Manninga, ktorý cez internetový server Wikileaks zverejnil najväčšiu porciu tajných materiálov v americkej histórii, sa zišlo okolo 1 200 podpisov.

7 debata chyba