Polícia vytlačila demonštrantov z istanbulského námestia

Stovky tureckých policajných ťažkoodencov v utorok ráno vtrhli cez barikády na taksimské námestie v Istanbule, ktoré bolo obsadené počas desiatich dní demonštrantami. Väčšinu policajti vytlačili do blízkeho parku Gezi. Informovali o tom tlačové agentúry.

11.06.2013 08:30
debata (2)

Policajti za pomoci obrnených vozidiel s vodnými delami zaútočili na barikády, ktoré demonštranti vybudovali na námestí, aj v niektorých uliciach Istanbulu. Na taksimskom námestí policajti použili podľa očitých svedkov veľké množstvo granátov so slzným plynom a gumové projektily.

Protestujúci sa podľa agentúry AP na policajný zásah pripravili tým, že obsadili barikády a chystali sa ich brániť. Niektorí z nich hádzali na vodné delá zápalné fľaše a kamene, ďalší používali pyrotechniku. Po strete sa však väčšina z nich stiahla do parku, kde majú postavený stanový tábor. K nemu sa policajti zatiaľ nepribližujú. Istanbulský guvernér v utorok na Twitteri zaručil, že proti táboru polícia nezakročí.

Policajti však začali strhávať veľké transparenty, ktorými protestujúci ovešali rozľahlú budovu na kraji námestia, a nahradili ich obrou tureckou vlajkou.

Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky už v pondelok večer zasiahli proti stovkám demonštrantov v Ankare na honosnej triede Tunal Hilmi. Tá je uzavretá barikádami a od vypuknutia nepokojov v Ankare 30. mája na tejto ulici doteraz nedochádzalo k väčším stretom. Zamestnanci reštaurácií sa podľa očitých svedkov narýchlo zatvárali s klientmi vo svojich objektoch, aby sa vyhli slznému plynu.

Tureckých demonštrantov neodradili tvrdé slová premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v nedeľu vyhlásil, že jeho trpezlivosť má svoje hranice a že účastníci protivládnych demonštrácií za všetko zaplatia vysokou cenou. Množstvo protestujúcich síce preriedili, avšak aj v pondelok zotrvávali hlúčiky mladých ľudí na taksimskom námestí v Istanbule a dávali najavo odhodlanie k ďalším protestom.

Podľa pondelkového oznámenia nemenovaného vládneho zdroja sa Erdogan chce stretnúť so zástupcami niektorých protestujúcich skupín, pravdepodobne v stredu. Ľudia spočiatku protestovali proti zničeniu parku na istanbulskom námestí, ktorý mal ustúpiť výstavbe mešity. Potom už demonštranti v niektorých tureckých mestách vystupovali proti Erdoganovej proislamskej a autoritatívnej politike.

Hlavnými požiadavkami demonštrantov sa postupne stali rezignácia premiéra demisia policajných šéfov Istanbulu a Ankary prepustenie zadržaných a záruky slobody slova a zhromažďovania. Pri protestoch podľa neoficiálnych údajov zomreli štyria ľudia a vyše štyritisíc sa zranilo.

2 debata chyba