Talianska ľavica si vydýchla, ovládla aspoň mestá

Prehrali voľby, ktoré mali jasne vyhrať, do vlády museli pribrať úhlavného nepriateľa, nedokázali si zvoliť prezidenta a potácali sa na pokraji rozpadu. Talianska ľavica však voľný pád zastavila aspoň na miestnej úrovni. V lokálnych voľbách vyhrala, čo sa dalo, a získala najväčšie mestá Talianska vrátane Ríma. Nízka volebná účasť však znova ukázala znechutenie Talianov z politiky.

12.06.2013 08:16
Ignacio Marino Foto: ,
Ignacio Marino je novým starostom Ríma.
debata (1)

„Dnešok je dňom, keď stredoľavý blok dosiahol v mnohých mestách Talianska mimoriadny výsledok,“ tešil sa Ignazio Marino. Bývalý chirurg mal aj osobný dôvod na radosť. V druhom kole volieb porazil doterajšieho starostu Ríma Gianniho Alemanna, ktorého na radnici nahradí. Dobrú náladu mu nepokazil ani fakt, že pred piatimi rokmi by mu získaný počet hlasov stačil akurát na tretie miesto, keďže mnohí Rimania tentoraz zostali doma a voliť neprišla ani polovica z oprávnených voličov. „Toto je hlavné mesto, a tak musíme znova získať rolu morálneho lídra našej krajiny,“ zastrájal sa po víťazstve nad blízkym spojencom expremiéra Silvia Berlusconiho Marino.

Kandidáti ľavicovej Demokratickej strany uspeli aj v ďalších veľkých mestách a politikov z Berlusconiho Ľudu slobody v hlavných mestách provincií porazili jasne pomerom 16 : 0. Celkovo sa volilo v asi pol tisícke miest a obcí a svoje preferencie vyjadrilo šesť miliónov Talianov. Sklamaním boli voľby pre Berlusconiho. Bývalý premiér sa do kampane nezapojil s výnimkou niekoľkých vystúpení v Ríme v prospech Alemanna. Voľby tak ukázali, že Ľud slobody je stranou jedného muža, ktorá bez svojho kontroverzného vodcu nedokáže osloviť voličov.

Katastrofou sa voľby skončili pre populistické Päťhviezdičkové hnutie. To sa v parlamentných voľbách prekvapujúco stalo najsilnejším samostatným politickým zoskupením, v miestnych voľbách však do druhého kola vo veľkých mestách nepostúpil ani jeden jeho kandidát.

Najväčšiu radosť z úspechu tak môže mať taliansky premiér Enrico Letta. Ten stojí na čele vlády širokej koalície, ktorá sa však neteší veľkej podpore ani medzi vlastnými. Miestne voľby boli prvým veľkým testom a zlyhanie ľavice by mohlo naznačiť skorý koniec aj pre ľavicového premiéra. „Dá sa povedať, že tento výsledok posilňuje vládu veľkej koalície,“ komentoval voľby Letta. To, ako voľby dopadli, pre neho znamená, že ani jedna zo strán sa nebude cítiť dosť silná na vyvolanie predčasných volieb a premiér tak môže zostať vo svojom kresle dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba