Maďarsko pridá k ústave piaty dodatok, aby vyhovelo EÚ

Maďarská vláda pridá k ústave ďalší, už piaty dodatok. Oznámil to v stredu hovorca kabinetu András Giro-Szász, podľa ktorého tak kabinet reaguje na kritiku Európskej komisie.

12.06.2013 14:20
debata

Novým dodatkom budú zo základného zákona vyňaté okrem iného pasáže o mimoriadnej dani v súvislosti s rozsudkom Súdneho dvora EÚ, a takisto sporné časti o dohľade nad súdnictvom. V novele ústavy, ktorú by mal parlament schváliť na svojej jesennej schôdzi, bude z 30 na 90 dní taktiež predĺžená doba, počas ktorej môže ústavný súd skúmať novú legislatívu.

Hovorca kabinetu však znova zopakoval, že Bruselom kritizované obmedzenia propagácie politických strán pred voľbami do Európskeho parlamentu sa meniť nebudú. Voľby do europarlamentu sa tak v Maďarsku budú konať podľa rovnako prísnych pravidiel, ako každé iné národné hlasovania.

Ako minulý piatok uviedol maďarský minister zahraničia János Martonyi, Budapešť už poslala list Európskej komisii, v ktorom ju informuje o všetkých plánovaných zmenách ústavy. Európska komisia kritizovala predovšetkým právomoc šéfa maďarského úradu pre dohľad nad súdnictvom, ktorý môže kontrolovať a presúvať prípady. O možnosť previesť prípady k inému súdu spomínaný úrad príde. „Vláda vyrieši problém preťažených súdov určitým štrukturálnym zmenám,“ vyhlásil Martonyi.

Sporná je tiež klauzula o platobných záväzkoch v súvislosti s verdiktmi Súdneho dvora EÚ. Spomínaná ústavná pasáž uvádza, že pokuty udelené týmto súdom môžu byť odteraz uložené priamo občanom ako mimoriadna daň, aby sankcie už vláda nemusela platiť z rozpočtu. Aj toto opatrenie má byť novým dodatkom zrušené.

debata chyba