František potvrdil, že prvú encykliku píše spolu s Benediktom XVI.

Pápež František vo štvrtok potvrdil, že zverejní svoju prvú encykliku a že jej autorom je on spoločne so svojím predchodcom Benediktom XVI. Informovala o tom agentúra ANSA.

13.06.2013 14:55
Pápež František, Benedikt XVI. Foto: ,
Pápež František (vľavo) so svojím predchodcom Benediktom XVI.
debata (1)

„Vydáme encykliku napísanú štyrmi rukami. Pápež Benedikt začal písať dielo a odovzdal mi ho. Je to veľmi silný dokument,“ vyhlásil podľa nej nový pontifik.

Ako pápež dodal, počas stretnutia s biskupmi vo Vatikáne, dostal od bývalej hlavy katolíckej cirkvi skvelú prácu, ktorú dokončuje. Benedikt XVI. začal na dokumente zaoberajúcom o téme viery pracovať už vlani. Zo zdravotných dôvodov však tento rok vo februári rezignoval na svoju funkciu a dielo tak nestihol dokončiť.

František sa duchovným zveril, že už k encyklike „niečo pripísal“, avšak zatiaľ nemá príliš čas. Rád by s dielom viac pokročil počas letných prázdnin. Na rozdiel od predchádzajúcich pápežov nová hlava katolíckej cirkvi nepôjde cez leto do paláca v meste Castel Gandolfo, ale zostane vo Vatikáne.

Historicky nie je nijako neobvyklé, že nový pápež dopracuje dokumenty pripravené svojim predchodcom. Napríklad práve Benedikt XVI. vo svojej prvej encyklike použil text, ktorý bol čiastočne pripravený už za pontifikátu Jána Pavla II.

Encyklika je najautoritatívnejší dokument, aký môže pápež vydať. Vždy sa zaoberá otázkami, ktoré cirkev v danej chvíli považuje za najdôležitejšie. Encykliky Benedikta XVI. pojednávali o láske (Boh je láska z roku 2006), nádej (Láska v pravde z roku 2007) a sociálnym učenie katolíckej cirkvi (Milosrdenstvo v pravde z roku 2009).

1 debata chyba