Českí komentátori: Ide o viac káuz. Hlavnú rolu hrajú kmotrovia

Nočný zásah kriminalistov, pri ktorom v Česku zadržali niekoľko bývalých politikov a vysokých štátnych úradníkov, považujú českí komentátori za bezprecedentný.

13.06.2013 16:01
peniaze, doláre, financie Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

„Pripadá mi to ako generálne upratovanie,“ povedal pre televíziu ČT24 komentár Hospodárskych novín Jinďrich Šídlo. Podľa neho spletitú sieť rôznych prípadov spájajú spoloční aktéri – tzv. kmotrovia. Myslí si, že premiér Petr Nečas sa ocitol v neriešiteľnej situácii.

Podobný názor má aj redaktorka portálu Aktuálně.cz a denníka Insider Sabina Slonková. Podľa nej ide v tejto kauze o niekoľko rôznych prípadov, ktorá spája jediné – angažovaní kmotrovia, ako napríklad Roman Janoušek alebo Ivo Rittig, u ktorých kriminalisti tiež zasahovali. Aj programový riaditeľ Transparency International ČR Radim Bureš vidí spojitosť s Rittigom a Janouškom.

Podľa Jindřicha Šídla aj keď zatiaľ nebol nikto obvinený, môže táto kauza viesť až k pádu vlády a koncu Petra Nečasa na čele ODS, zvlášť ak bola obvinená Jana Nagyová, riaditeľka kancelárie predsedu vlády a v podstate jeho najbližšia spolupracovníčka.

Podľa politológa Lukáša Jelínka budú v najbližších dňoch politici vyhodnocovať dopad tohto diania na jednotlivé strany a českú domácu politiku ako celok. Budú sa podľa neho rozhodovať, či bude stačiť „obetovanie niekoľkých pešiakov“, alebo je to v tejto chvíli „prehratá bitka a nemá zmysel vynakladať na ňu námahu a bude lepšie, keď sa radšej pripravia na ďalšie bitky“.

20 debata chyba