Aktivisti v parku dostali od Erdogana posledné varovanie

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok "naposledy" vyzval na odchod stovky aktivistov okupujúcich park na istanbulskom námestí Taksim, kde sa už takmer dva týždne konajú každodenné protivládne demonštrácie.

13.06.2013 18:44
Turecko, protesty Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Urobil tak deň po tom, ako ponúkol vypísanie referenda o plánovanej prestavbe námestia, ktorá medzi obyvateľmi vyvolala vlnu odporu.

„Dávam svoje posledné varovanie: Matky, otcovia, prosím, vyzdvihnite odtiaľ svoje deti,“ povedal Erdogan v televíznom vystúpení vysielanom naživo. „Nemôžeme už dlhšie čakať, pretože park Gezi nepatrí okupačným silám. Patrí každému,“ dodal premiér, ktorý nalieha na environmentálnych aktivistov, aby uvoľnili priestor polícii a umožnili tak vyhnať „ilegálne organizácie“. Poriadkové sily ešte v utorok získali kontrolu nad priestranstvom vedľa parku, čo sa nezaobišlo bez násilných stretov s demonštrantami.

Erdoganova vláda si od referenda sľubuje návrat situácie do normálu, hoci hlavným predmetom protestov nie je samotná prestavba parku, ale politický vývoj v krajine. Turecká opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Doterajšie strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy štyroch ľudí a okolo 5 000 zranených. Celkové škody Erdogan vyčíslil na 100 miliónov tureckých lír (40 miliónov eur).

3 debata chyba