Po Mečiarovi mal aj predseda českej vlády svoju Nagyovú

Českí novinári ju nazvali Nečasovým sirom Humpreym. Na Slovensku sa ponúka bližšie prirovnanie. A nielen preto, že je menovkyňou vplyvnej ženy, ktorá roky viedla úrad premiéra Mečiara. Jana Nagyová (48), tajomníčka premiéra Petra Nečasa, odvisla v sieti pri včerajšom hromadnom protikorupčnom záťahu. Jej šéf však za ňou stále stojí.

14.06.2013 09:37
Petr Nečas Foto: ,
Český premiér Petr Nečas
debata (7)

„Moja dôvera k nej nepoklesla,“ povedal, keď sa po dvanástich hodinách prebral z prvého šoku a predstúpil pred verejnosť.

Tí, čo poznajú britský televízny seriál Iste, pán premiér i vzťah trocha váhavo pôsobiaceho Nečasa a ráznej šéfky jeho kabinetu, musia porovnanie so sirom Humphreym Applebym oceniť. Nagyová má povesť jednej z najmocnejších žien Česka. A keďže túto pôvodným povolaním účtovníčku nik nevolil, jej obrovský zákulisný vplyv mnohých irituje.

Z jej funkcie vrchnej riaditeľky premiérovho kabinetu vyplýva, že je „strážkyňou ucha“, ku ktorému sa tí, čo chcú niečo vybaviť, potrebujú prebiť. Nagyová však odmieta, že by bola bezvýhradnou vládkyňou diára predsedu vlády. „Som úradníčka na pozícii vrchnej riaditeľky a nerozhodujem, s kým sa pán premiér stretne. O tom rozhoduje výlučne pán premiér,“ citoval ju pred časom denník MF Dnes.

Kto mu však pri rozhodovaní poradí? – Predsa ten, ku komu má najbližšie. Aj preto si české médiá berú na paškál až príliš dôverný vzťah premiéra k svojej tajomníčke. Nečas, ktorý minulý týždeň potvrdil, že sa rozvádza, síce tvrdí, že za týmto krokom „nie je žiadna tretia osoba“, bulvár to však neprestáva spochybňovať. A o tému sa naďalej decentne zaujíma aj seriózna tlač.

Mimomanželský vzťah v českej politike nie je ničím novým a voliči ho tradične netrestajú. Ak by však milenka mala týmto spôsobom získať moc nad rozhodovaním o veciach verejných, to už by bolo aj pre slobodomyseľných Čechov priveľa.

Čo vlastne Nagyová v premiérovom kabinete robí? Česká verejnosť sa to dozvedela vlani, keď prepukol škandál okolo nezvyčajne vysokých prémií, ktoré dostala. Nečas len nejasne vyhlásil na obranu svojej favoritky, že „drie ako kôň“. Keď však novinári neprestali dobiedzať s otázkou, čím konkrétne si úradníčka vyslúžila mesačný čistý príjem presahujúci 7,4 tisíca eur. „Odmenu získala za spracovanie podkladov pre pracovné cesty premiéra, organizačné zabezpečenie návštev, za zásluhy na kvalitnom a rýchlom spracovaní informácií pre premiéra ku kľúčovým reformám či za prácu mimo pracovného času,“ citovali z odpovede úradu vlády Lidové noviny.

Tajomníčka však robí premiérovi aj iné služby, ktoré sú terčom ostrej kritiky. Podľa MF Dnes napríklad keď sa Nečasovi nepáčia nejaké kroky ministra, pošle ho na koberec k nej. A pred voľbou generálneho riaditeľa Českej televízie vyslal svoju tajomníčku, aby sa stretla s favorizovanými kandidátmi.

Nagyová, ktorá robila Nečasovi tajomníčku už v časoch, keď bol ministrom práce, bola aj členkou výberovej komisie na nového šéfa Lesov ČR. Tender bol však podľa kritikov taký netransparentný, že ho minister musel zrušiť.

Priveľká moc Nečasovej tajomníčky prekáža nielen opozícii. Aj v jeho ODS sa čoraz častejšie ozývajú nespokojné hlasy. „Nemá politickú zodpovednosť, nebola legitímne zvolená, napriek tomu som doplatil na to, že som nemal jej krytie,“ vyhlásil predvlani poslanec Michal Doktor, keď po dvoch desaťročiach znechutene opúšťal ODS. „Ak sa nepreberiete a dôležité rozhodnutia budú robiť tí, ktorí neboli zvolení, idete na popravu ako ovce,“ odkázal vtedy cez Lidové noviny svojim spolustraníkom.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba