Nečas sľúbil poslancom lukratívne posty ako úplatok, tvrdí polícia

V policajnom uznesení, ktorí vyšetrovatelia odovzdali niektorým z aktérov politickej kauzy v Česku, sa objavuje aj meno premiéra Petra Nečasa. Podľa policajtov dal trom poslancom sľub, že dostanú lukratívne posty v pološtátnych firmách. Detektívi to označujú ako úplatok.

14.06.2013 15:59
Petr Nečas Foto: ,
Český premiér Petr Nečas
debata (27)

„Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 sľub prostredníctvom Jany Nagyovej a Romana Bočka trom poslancom o poskytnutí úplatku formou významných postov,“ píše sa v policajnom uznesení, o ktorom informuje portál iDnes.cz.

Policajti vychádzajú z odpočúvania a SMS, ktoré si medzi sebou poslali Nečas, Boček, Nagyová a poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. V uznesení je napríklad citát SMS z 11. decembra 2012, ktorú Jana Nagyová poslala premiérovi. „Čepro alebo Mero, predseda DR – Šnajdr.“

Policajti pripúšťajú, že aktéri nehovoria priamo o podplácaní, ale z ďalších súvislostí je to podľa nich zrejmé. Marek Šnajdr sa skutočne 20. decembra stal členom dozornej rady štátneho podniku Čepro. Fuksa sa dostal do čela Českého Aeroholdingu. V prípade Tluchořa sa špekulovalo, že pôjde do spoločnosti ČEZ, ale nakoniec sa tak nestalo.

O lukratívnych postoch sa Nečas mal baviť priamo s Nagyovou a tá potom sprostredkovávala informácie ďalej.

Šéf protimafiánskeho útvaru Robert Šlachta na tlačovej konferencii odmietol povedať, či sa jeho ľudia zaujímajú aj o premiéra Nečasa. Na túto otázku odpovedal, že preverujú všetky okolnosti.

Premiér Nečas počas svojho vystúpenia v parlamente označil toto konanie za bežnú politickú dohodu. Podľa neho ak sa má takéto konanie stať trestným činom, je to začiatok konca straníckej politiky v Česku. Petr Nečas odmietol akékoľvek úvahy o podaní demisie.

27 debata chyba