Politológ: Je to pat. Opozícia ani prezident sami premiérom nepohnú

Vo väčšine krajín na západ od Českej republiky by po škandále, aký otriasa vládou premiéra Petra Nečasa, politik okamžite odstúpil, nazdáva sa politológ Metropolitnej univerzity Praha Ladislav Cabada. "Čím dlhšie sa bude takto zubami-nechtami držať pri moci, tým rýchlejšie postráca voličov," povedal pre Pravdu.

15.06.2013 08:00
Petr Nečas Foto: ,
Český premiér Petr Nečas. Na snímke v pozadí jeho tajomníčka Jana Nagyová.
debata (20)

Prekvapuje vás, že český premiér odmieta z terajšej krízy vyvodiť osobné politické dôsledky?
Mal som pocit, že Petr Nečas je trocha iný politik, ako sme pri ODS zvyknutí. On sa však dnes správa ako Václav Klaus v rokoch 1997 alebo 1998, a tým ukazuje, že typovo iný nie je. Samozrejme to neprospieva ani jeho strane. Čím dlhšie sa bude takto zubami-nechtami držať pri moci, tým rýchlejšie postráca voličov. A je otázne, či TOP 09 koná múdro, keď sa ho pokúša pri moci udržať, pretože voličov môže postrácať aj ona.

Aký predpokladáte ďalší vývoj?
Kým budú ODS a TOP 09 držať pohromade, tak vláda sa udrží. Opozícia v Snemovni sotva pozbiera 101 hlasov. Strana LIDEM nemá žiadny záujem, aby vládu položila. Aj tak vie, že či budú voľby teraz, alebo o rok, končí. A keď už má skončiť, tak radšej až o rok ako teraz. V tom prípade je to hlavne na Nečasovi. Systém v Česku je tak nastavený, že rezignáciou premiéra končí vláda. Ak on v sebe nenájde, nechcem povedať slušnosť, lebo by to politologicky nebolo úplne presné slovo, ale, povedzme, politickú odvahu ten krok urobiť, vláda sa zrejme udrží.

To, že Jana Nagyová, premiérov najbližší človek v úrade, je obvinená až v dvoch z terajších troch káuz, nie je dôvod, aby Nečas odstúpil?
Je jasné, že najbližšie okolie je v týchto politických funkciách zásadné. Rozumiem tomu, že predseda vlády nemôže všetky schôdzky viesť sám a organizovať si každé stretnutie. Na druhej strane v tom je ten kľúč, že musí mať okolo seba ľudí, ktorým plne dôveruje. On síce hovorí, že pani Nagyovej naďalej plne dôveruje, ale proti nej stoja závažné obvinenia, teraz už policajné, že konala veci, ktoré nie sú zlučiteľné s českým právnym poriadkom. A to je veľmi citlivá záležitosť. Som hlboko presvedčený, že vo väčšine krajín na západ od Českej republiky, azda s výnimkou Talianska za vlády bývalého premiéra Berlusconiho, by ten politik okamžite odstúpil zo všetkých funkcií.

Znamená to, že kým sa nezmení postoj ODS a TOP 09 a Nečasa sa ako záťaže nezbavia, dovtedy sa na politickej scéne nič nezmení?
Myslím si, že oni by najradšej išli cestou, ktorou išla sociálna demokracia, keď sa zbavila premiéra Grossa alebo predtým Špidlu. Ale sú si vedomí, že by nemuseli tak ľahko pozbierať potrebných 101 hlasov, keby Nečas odstúpil. A hlavne, že na Hrade sedí niekto, kto by ich v tom – na rozdiel od niekdajšieho postupu Václava Klausa – nepodporil. To, že Miloš Zeman bol zvolený v priamych voľbách, mu dalo väčší pocit asertivity.

Vidíte možnosť, aby prezident Zeman nejako aktívne ovplyvnil vývoj?
Bude to skúšať. Ale kým sa nenájde spôsob, ako by Nečasova vláda odišla, a ona môže odísť iba niekoľkými spôsobmi, ktoré sú vždy viazané na predsedu vlády, tak prezident musí skôr vyčkávať. Na druhej strane, keby sa vládu podarilo nejako zosadiť, možnosti prezidenta by sa výrazne zvýšili. Pretože to, čo umožňuje česká ústava, je mimoriadne neštandardné. Prezident môže novú vládu vymenovať a aj keď neprejde vyslovením dôvery v snemovni, vládne ďalej, hoci aj rok. Hlava štátu totiž nemá určený termín, dokedy má vymenovať ďalšieho predsedu vlády. Miloš Zeman a ľudia okolo neho to veľmi dobre vedia. Teraz budú vyčkávať a keby našli nejakú štrbinu, aby vláda skončila, tak ju využijú.

Zrejme to nebude také jednoduché, ako si to predstavuje Zemanova dcéra Kateřina? Tá na Facebooku v piatok napísala: „Tak ja si myslím, že už je vopred viac ako jasné, že súčasná vláda padne. Tatko už rokuje s vedením ČSSD o ďalších krokoch.“
Túto mladú dámu by som nerád komentoval. Ale čudoval by som sa, keby Miloš Zeman, s tým aktivizmom, s ktorým vstúpil do funkcie, teraz povedal: „Nech si to tí páni vybavia medzi sebou, ja sa budem iba prizerať.“ Samozrejme, vedie a povedie vyjednávania. Bolo by čudné, keby to nerobil. Teraz je len otázka, že aj keby neviem ako dlho rokoval s ČSSD, tak čo zmôžu. Je to patová situácia. Kým je tu vláda a nepadne nejakou ústavnou cestou, prezident nemá ako presadiť svoje vlastné predstavy.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba