V líbyjskom Benghází si nový ozbrojený konflikt vyžiadal 6 mŕtvych

Životy najmenej šiestich vojakov si v sobotu vyžiadal ďalší ozbrojený konflikt v nepokojnom východolíbyjskom meste Benghází. Podľa predstaviteľa armády citovaného agentúrou Reuters prestrelky medzi príslušníkmi špeciálnych síl a bližšie neurčenými demonštrantmi trvali od polnoci do rána.

15.06.2013 10:42
Líbya, Benghází, milície, strety, demonštrácie Foto: ,
Na snímke z 8. júna demonštranti prechádzajú okolo horiacich pneumatík počas stretov s milíciami. Tie si vyžiadali 31 obetí.
debata (8)

Podľa agentúry AFP skupina ozbrojencov zaútočila na objekty patriace armáde a polícii. Intenzita paľby, počas ktorej sa ozývali aj explózie, po pol šiestej ráno síce značne poklesla, ale sporadické výstrely boli v meste počuť aj potom.

Líbyjské špeciálne sily na svojom účte sociálnej siete Facebook podľa AFP uviedli, že išlo o prestrelky z ľahkých zbraní, ale tiež s použitím rakiet, a že protivníkom bola skupina „stojaca mimo zákon“.

Sobotný incident sa odohral týždeň po ozbrojených stretoch, ktoré si v Benghází vyžiadali životy 31 ľudí. Bojovalo sa pred sídlom miestnych milícií, brigády Líbyjský štít, ktorá údajne pôsobí so súhlasom ministerstva obrany. Podľa vojenského hovorcu streľba prepukla, keď protestujúci dav začal volať po rozpustení milícií a ich odzbrojení.

V Benghází viac ako inde v krajine rastie nesúhlas s činnosťou bojovníkov z čias revolúcie, ktorí rôznymi blokádami či hrozbami chcú presadiť, aby boli z politického života vylúčení všetci, ktorí spolupracovali s vládou zvrhnutého diktátora Kaddáfího.

Nové líbyjské vedenie sa niekoľko mesiacov snaží rôzne ozbrojené skupiny a milície buď odzbrojiť, alebo začleniť do riadnych bezpečnostných zložiek. Tie sú zatiaľ príliš slabé na to, aby dokázali zaisťovať bezpečnosť v krajine zaplavenej zbraňami. Ústredná vláda preto povoľuje niektorým z najmocnejších milícií udržiavať aspoň zdanie poriadku.

8 debata chyba