Nečas sa ospravedlnil, o sledovaní vraj nič nevedel

Český premiér Petr Nečas nevedel o sledovaní svojej ženy Radky a ďalších osôb Vojenským spravodajstvom. Vo vyhlásení, vydanom po tom, čo súd poslal Janu Nagyovú do väzby, Nečas napísal, že takého konania hlboko ľutuje a ospravedlňuje sa všetkým, ktorých sa malo týkať.

15.06.2013 18:06
Petr Nečas Foto: ,
Český premiér Petr Nečas
debata (34)

Zneužitie tajných služieb k osobným či politickým účelom by vraj nikdy nepripustil. Nečas tak potvrdil slová obhajcu Nagyovej Eduarda Bruny. Ten tiež uviedol, že šéfka premiérovho sekretariátu na predsedu vlády netlačila, aby sa rozviedol.

Nagyová, ktorú súd v sobotu poslal do väzby, čelí obvineniu z organizovania trestného činu zneužitia právomoci úradnej osoby – nechala vojenských spravodajcov sledovať konkrétne osoby, k čomu nedal súhlas minister obrany. Nagyovej hrozí až päť rokov väzenia. Vo väzbe je v súvislosti so zrejme nelegálnym sledovaním troch osôb, vrátane premiérovej ženy Radky, tiež niekdajší šéf Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník. Jeho nástupca Milan Kovanda je stíhaný na slobode.

V tejto chvíli je podľa premiéra logické, že Nagyová, ktorá mala sledovanie objednať, nemôže pokračovať v pozícii šéfky kabinetu. Verí, že dôjde k nestrannému vyšetrenie kauzy.

„Nikdy som nerozhodol ani nebol informovaný o údajnom sledovaní osôb, ktorých mená sú v súčasnej dobe skloňované v médiách. Ak sa tak naozaj stalo, považujem to za závažné pochybenia. Hoci som o tomto konaní nevedel, hlboko to ľutujem a ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa malo týkať,“ vyhlásil Petr Nečas.

Premiér tiež považuje za neprijateľné, že dvaja vysoko postavení predstavitelia Vojenského spravodajstva údajne prijímali pokyny od osoby, ktorá k tomu nemala ľubovoľné zákonné oprávnenia.

Nečas vo vyhlásení upozornil verejnosť, aby rozlišovala rôzne roviny prípadu: zlyhanie vojenskej tajnej služby spojené s osobou Jany Nagyovej, kauzu exposlancov a vyšetrovanie klientelistických väzieb lobistov a podnikateľov Romana Janouška a Iva Rittiga. Aj naďalej vraj považuje obvinenie troch bývalých poslancov za nezmyselné. „Politické dohody nepovažujem za trestnú činnosť. Ak by to bolo inak, musela by polícia a prokuratúra vyšetrovať stovky, možno tisíce podobných káuz z minulosti,“ napísal premiér.

34 debata chyba