Turecká polícia zasiahla proti protestujúcim v Istanbule

Turecká polícia v sobotu večer zasiahla slzným plynom a vodnými delami proti protestujúcim v parku pri Taksimskom námestí v Istanbule. Stalo sa tak krátko po tom, čo premiér Recep Tayyip Erdogan varoval protestujúcich, že ak neopustia tento priestor pred nedeľňajším mítingom jeho vládnej strany, zakročia proti nim ozbrojené sily.

15.06.2013 21:19
turecko, protesty, Erdogan, premiér Foto: ,
Poriadková polícia na snímke zo začiatku júna na námestí Kizilay blízko úradu premiéra Erdogana.
debata (2)

Zásah proti demonštrantom v Istanbule nebol v priebehu soboty v Turecku jediný. Dopoludnia podobne zakročila polícia v Ankare, kde pomocou vodných diel a slzného plynu rozohnala demonštrantov, ktorí cez noc v metropole vybudovali barikády pri parlamente.

„Máme zajtra (v nedeľu) naše zhromaždenie v Istanbule. Hovorím jasne: Taksimské námestí musí byť vypratané, v opačnom prípade bezpečnostné sily tejto krajiny vedia, ako ho vypratať,“ povedal v sobotu popoludní Erdogan desiatkam tisíc svojich stúpencov na zhromaždení v Ankare. Park v centre Istanbulu okupujú protivládni demonštranti viac ako dva týždne. Ranné strety v Ankare na ulici, ktorá je blízko amerického veľvyslanectva, sa udiali krátko pred očakávanými prejavmi, v ktorých prívrženci tureckého premiéra majú na jeho výzvu podporiť proislamskú vládu.

Vládni predstavitelia v noci na sobotu podľa agentúry AP požiadali delegáciu protestujúcich, aby presvedčila stovky ostatných demonštrantov, aby opustili verejný park Gezi v Istanbule. Predstavitelia demonštrantov ale ráno vo vyhlásení uviedli, že z parku neodídu.

Park Gezi Foto: Reuters, Osman Orsal
Turecko, demonštrácie, Istanbul Park Gezi

Erdogan v minulých dňoch opakovane vyzval demonštrantov na odchod z parku, ktorý podľa neho musí byť sprístupnený obyvateľom. Ľuďom, ktorí v parku stanujú, už vo štvrtok pohrozil policajným zákrokom. Zároveň ich uistil, že ak o tom rozhodne súd alebo obyvatelia v referende, vláda ustúpi od stavby, ktorá by zabrala jedno z mála zelených miest v Istanbule a ktorej projekt zažal vlnu protivládnych protestov.

Demonštranti v parku zdôraznili, že už nejde len o park, ale aj o odchod Erdogana, ktorý je podľa nich autoritatívny, chce islamizovať krajinu a zdiskreditoval sa teraz tvrdými zásahmi proti pokojným protestom. „Budeme pokračovať v našom odpore proti akejkoľvek nespravodlivosti v krajine. Je to len začiatok, náš boj bude pokračovať!“ uviedlo združenie Taksim Solidarit, ktoré reprezentuje demonštrantov.

Protesty, ktoré začali po násilnom potlačení demonštrácie za zachovanie parku na Taksimskom námestí v Istanbule, si po celom Turecku už vyžiadali v radoch demonštrantov podľa agentúry AFP štyroch mŕtvych a okolo 7 500 zranených. Pri stretoch zomrel podľa AP tiež jeden policajt a ďalších 600 policajtov utrpelo zranenia.

2 debata chyba