Ostravský súd poslal do väzby aj tretieho rebela Šnajdra

Po tom, čo v sobotu okresný súd v Ostrave-Porubě poslal do väzby niekdajších rebelov z ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksu, v nedeľu rovnako rozhodol aj v prípade predsedu dozornej rady spoločnosti Čepro Marka Šnajdra.

16.06.2013 10:31 , aktualizované: 18:19
debata (3)

Ten je rovnako ako jeho poslaneckí kolegovia obvinený z prijatia úplatku v podobe funkcie v štátnom podniku; súd sa obáva, že by mohol na slobode ovplyvňovať ministra financií Miroslava Kalouska, pod ktorého rezort Čepro spadá. V afére okolo šéfky premiérovho kabinetu Jany Nagyovej policajti stíhajú celkom osem osôb, na slobode je z nich vyšetrovaný len riaditeľ vojenskej rozviedky Milan Kovanda.

„Sudca povedal, že by mohol ovplyvňovať niektoré osoby z orgánov spoločnosti Čepro, ktoré musia byť najprv vypočuté, a ďalej ministra financií Kalouska,“ vysvetlil dôvody väzby svojho klienta advokát Lukáš Trojan. Práve pod Kalouskov rezort podnik Čepro spadá, ministerstvo financií je jeho jediným akcionárom. Miroslava Kalouska si v tejto súvislosti tiež povolá súd na výsluch ako svedka.

Dôležití aktéri v českom škandále

  • Polícia doteraz zatkla osem ľudí a sedem z nich obvinila. Pozornosť priťahujú najmä šéfka kabinetu predsedu vlády Jana Nagyová a traja bývalí poslanci vládnej Občianskej demokratickej strany Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Pravá ruka premiéra Petra Nečasa by mohla byť namočená nielen do nezákonného sledovania osôb vojenskou tajnou službou, ale aj do korupcie troch niekdajších členov dolnej komory parlamentu.
  • Jana Nagyová – vysokopostavená osoba na úrade vlády. České médiá si kladú otázku, či je už viac ako 10 rokov milenkou premiéra. Nečas to zakaždým poprel. „Samozrejme, že je to nezmysel,“ zdôraznil napríklad v apríli 2010 pre noviny MF DNES. S manželkou sa teraz rozvádza, ale tvrdí, že za rozpadom vzťahu nestojí tretia osoba. Nagyová sa stala jeho pracovne blízkym človekom už v roku 2006, keď začala viesť kanceláriu ministra práce a sociálnych vecí – rezortu, ktorý riadil Nečas. Hovorí sa o nej, že na úrade vlády jej patrí silnejšie slovo, ako by sa zdalo podľa jej funkcie.
  • Petr Tluchoř – zadlžený staviteľ. Od júna 2004 do novembra 2012 bol členom dolnej komory parlamentu, pričom päť rokov viedol poslanecký klub občianskej demokracie. Mandátu sa vzdal na protest proti plánu zvyšovať dane (rovnako ako Fuksa a Šnajdr). Krátko pred odchodom z parlamentu si zobral hypotéku vo výške 7,5 milióna korún na výstavbu rodinného domu. Vyvolal otázniky v médiách, pretože bolo podozrivé, z čoho bude uhrádzať veľké splátky.
  • Ivan Fuksa – z parlamentu do predstavenstva. Tri roky bol poslancom a o niečo kratší čas ministrom poľnohospodárstva v Nečasovej vláde (do októbra 2011). Keďže nesúhlasil s návrhom daňových zákonov, tiež zložil mandát. O necelý štvrťrok ho zvolili za podpredsedu Dozornej rady spoločnosti Český Aeroholding, ktorej jediným akcionárom je ministerstvo financií. Okamžite sa rozvírili špekulácie, že to bola odmena pre Fuksu za odchod z poslaneckej stoličky.
  • Marek Šnajdr – z poslaneckej lavice k rope. Bol poslancom a tiež vplyvným námestníkom na ministerstve zdravotníctva (predtým sa venoval farmaceutickému biznisu). Vyslúžil si za to podobné podozrenie ako Fuksa. Ako jeden z rebelov z tábora občianskych demokratov sa vzdal poslaneckého mandátu, ale už o tri mesiace sa stal členom dozornej rady štátnej akciovky ČEPRO, ktorá sa zaoberá prepravou, skladovaním a predajom ropných výrobkov. (čap)
3 debata chyba