ODS by mohla skončiť ako veľká politická sila

Bez ohľadu na výsledok súčasnej aféry si voliči zapamätajú raziu na úrade vlády a následný chaos, keď nikto väčšinu dňa nevedel, kde sa premiér nachádza. Poznamenal to v rozhovore pre Pravdu odborník na východoeurópsku politiku Seán Hanley z univerzity v Londýne.

16.06.2013 15:00
nečas, cesko, ods Foto:
Aký bude ďalší osud ODS?
debata (5)

Ako vnímate veľkú policajnú akciu?

Zdá sa, že českí politici a vysokopostavení úradníci začínajú byť menej nedotknuteľní a vyšetrovatelia sa stávajú viac nezávislí. Napriek tomu je počet obvinení politikov a biznismenov z korupcie v Českej republike naďalej veľmi malý v porovnaní so zrejmým rozsahom problému, pričom sa nazdávam, že orgány činné v trestnom konaní sú cieľom silných politických tlakov. V najnovšom prípade však skutočnosť, že vyšetrovanie nebolo politicky zmarené alebo blokované, pravdepodobne vypovedá o slabosti Nečasa a Občianskej demokratickej strany (ODS) a tiež o upadajúcom vplyve tzv. kmotrov Iva Rittiga a Romana Janouška, a tým aj o náhlej zmene v efektivite orgánov činných v trestnom konaní. Symbolikou razie bolo to, že zasiahla aj úrad vlády.

Môže aféra viesť k predčasným voľbám a skončiť Nečasovu politickú kariéru?

V prvom rade treba povedať, že kauza vypukla v politicky zlom čase pre ODS, keď sa strana začala pomaly zviechať v prieskumoch verejnej mienky. Je pravdepodobné, že zažije katastrofálnu porážku vo voľbách v roku 2014 a že ju predbehne TOP 09. Toto by mohlo znamenať koniec ODS ako veľkej politickej sily. Bez ohľadu na výsledok súčasnej aféry si voliči zapamätajú raziu na úrade vlády a následný chaos, keď nikto väčšinu dňa nevedel, kde sa premiér nachádza. Zatknutie šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej tiež uškodí Nečasovi, ktorý mal síce povesť nezáživného, ale čestného politika.

Najnovšie okolnosti však vrhajú zlé svetlo aj na predsedu vlády.

Nepochybujem, že Nečasova kariéra by sa skončila po najbližších parlamentných voľbách, v ktorých by stranu takmer určite priviedol k ťažkej prehre. Aféra však poškvrňuje jeho reputáciu čestnosti a spoľahlivosti, čo bolo jedným z rukopisov jeho účinkovania v politike. Ak sa ukáže, že Nečas je viac osobne vtiahnutý do prípadu, je možné, že bude čeliť tlaku vnútrostraníckych rivalov. Mohlo by to znamenať, že sa ho zbavia podobne bez otáľania ako bývalého premiéra Mirka Topolánka.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba