Zlomená Nečasova pravá ruka sa hrá na anjela strážneho

Sledovanie manželky predsedu vlády bol dobrý úmysel, bráni sa hlavná aktérka českého megaškandálu. Jana Nagyová, šéfka kancelárie premiéra, tvrdí, že mala obavu, že sa Radka Nečasová pridala k jehovistom.

16.06.2013 20:00
Jana Nagyová Foto: ,
Pravá ruka českého premiéra Petra Nečasa Jana Nagyová.
debata (11)

„Povedala mi, že má rada deti Petra Nečasa a že na ne myslela, aby nebol škandál, keby ich matka urobila nejakú hlúposť,“ uviedol pre portál Lidovky advokát Nagyovej Eduard Bruna. Právny zástupca poznamenal, že chcela urobiť dobrú službu, pretože okolo Nečasovej sa údajne objavovali zvláštne osoby, vraj sa začala stretávať so sektou jehovistov a zháňať peniaze pre nejakých ľudí. „Naivne si myslela, že je to normálne, že je to najlepšie riešenie,“ dodal Bruna v súvislosti s tým, že sa Nagyová obrátila na vojenské spravodajstvo, aby sledovalo Nečasovu manželku.

Polícia a jehovisti

Uznesenie o začatí trestného stíhania Nagyovej uvádza úplne opačný zámer sledovania. Z policajného dokumentu serveru E 15 vyplynulo, že predsedu vlády chcela dohnať k rozvodu a usilovala sa nájsť na jeho ženu fakty, ktoré by ju znemožnili – zvlášť zrejme dúfala, že sa jej podarí odhaliť neveru Radky Nečasovej. Polícia poukázala na dôverný vzťah medzi premiérom a šéfkou jeho kancelárie. (Nečas pred niekoľkými dňami oznámil, že sa rozvádza, pričom podozrenia zo svojho mimomanželského pomeru vždy odmietal.)

Nagyová porušila zákon bez ohľadu na to, aký motív viedol k špicľovaniu. Prekročila svoje právomoci, pretože nemala legálnu možnosť prikázať vojenskému spravodajstvu, aby vliezlo do súkromia ktoréhokoľvek občana Českej republiky.

Čudne pritom vyznievajú slová Nagyovej, ktorá sa bráni, že sa obávala o vplyv sekty na Nečasovú. Svedkovia Jehovovi sú totiž v Česku riadne uznanou náboženskou spoločnosťou. Stýkanie s ňou by teda pre manželku premiéra nemohlo mať nijaké protiprávne pozadie.

Nagyová sa nachádza vo väzbe, ktorú na ňu v sobotu uvalil súd, pretože podľa jeho úsudku by sa mohla snažiť ovplyvňovať svedkov. Jej šéf s ňou na úrade vlády už nepočíta – postoj rýchlo otočil. Vo štvrtok, keď škandál vypukol, pritom Nečas v Poslaneckej snemovni vyhlásil, že o Nagyovej si nemyslí nič zlé: „K jej zadržaniu mám len ten komentár, že moja dôvera k nej nepoklesla a nemám dôvod domnievať sa, že sa dopustila akýchkoľvek nezákonností.“

Po sobotňajšom uvalení väzby vydal premiér stanovisko, v ktorom zmenil názor. Nad svojou pravou rukou, ako sa o Nagyovej povráva, zlomil palicu: „Vzhľadom na posledné udalosti a verdikt súdu nemôže pokračovať ako riaditeľka mojej kancelárie.“

O sledovaní nevedel

Nečas zdôraznil, že o sledovaní svojej ženy nemal ani tušenie. „Nikdy by som nedovolil zneužitie tajných služieb,“ ubezpečil a dodal, že sa ospravedlňuje za to, že došlo k takému porušeniu zákona.

Premiér videl fotografie sledovanej manželky, ale vôbec nevedel, že pochádzajú od vojenských agentov. Tvrdí to advokát Bruna. „Nedalo sa však z nich nič usúdiť,“ povedal pre portál iDnes v narážke, že snímky boli zlej kvality. Nečasovi ich vraj ukázala niekoľko dní pred policajnou raziou s tým, že jeho žena „blbne a môže byť hanba“. Toto tvrdenie vyznieva podozrivo – prečo by mu dala fotky do rúk až nedávno, keď podľa portálu E 15 polícia uviedla, že agenti sledovali Nečasovú na jeseň minulého roku?

Vývoj v českom zatýkacom škandále

  • Súd uvalil väzbu na šesť obvinených. Po zatknutí sa tak nedostali na slobodu Jana Nagyová (šéfka kancelárie premiéra), Petr Tluchoř a Ivan Fuksa (bývalí poslanci Občianskej demokratickej strany), Ondrej Páleník a Jan Pohůnek (bývalý šéf vojenského spravodajstva a jeden z jeho príslušníkov) a Roman Boček (niekdajší námestník ministrov dopravy a poľnohospodárstva). Na rozhodnutie súdu ešte včera čakal Marek Šnajdr (exposlanec ODS).
  • Jediný, kto sa vyhol väzbe, je súčasný riaditeľ vojenského spravodajstva Milan Kovanda (na snímke). Súd prihliadol na to, že sa priznal k všetkému, čo sa píše v policajnom uznesení. (Súhlasil so žiadosťou Nagyovej, aby agenti sledovali premiérovu manželku Radku Nečasovú.) „Myslel si, že koná v záujme Českej republiky. Ako vojak sa nazdával, že robí to, čo spraviť musí,“ citoval portál iDnes jeho advokáta Jiřího Matznera.
  • Hoci sa mediálny záujem sústreďuje najmä na kauzu Nagyovej, dôležité sú aj prípady miliardárov Romana Janouška a Iva Rittiga. Polícia v ich priestoroch vykonala prehliadky. Ide o takzvaných kmotrov so silnými väzbami na politické špičky. Obidvaja sa nachádzajú v zahraničí, advokáti o nich tvrdia, že budú pripravení vypovedať na polícii. Špekuluje sa, že s ich záujmami mohol súvisieť napríklad policajný zásah v štátnej spoločnosti Lesy Českej republiky. Otáznik tiež visí nad tým, či im patrilo niečo z desiatok miliónov Kč a veľkého množstva zlata, ktoré zaistili vyšetrovatelia. Existuje aj podozrenie z ich napojenia na Nagyovú.
  • Orgány činné v trestnom konaní zostávajú skúpe na detailné informácie, pretože nechcú ohroziť dotiahnutie káuz do úspešného konca. „Nečakajte, že k preverovaniu bude dochádzať v priamom prenose,“ zdôraznil šéf olomouckých žalobcov Ivo Ištvan (na snímke) v Českej televízii. Zároveň ubezpečil, že všetky razie boli v súlade so zákonom a odmietol, že polícia postupovala teatrálne: „Nikto nebol zhodený na zem a spútaný.“ (čap)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba