V Istanbule sa na rôznych miestach zišli odporcovia aj priaznivci vlády

Státisíce priaznivcov Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana sa v nedeľu zišli v Istanbule, aby vyjadrili podporu politike vlády. Ich zhromaždenie sa konalo niekoľko kilometrov od Taksimského námestia a parku Gezi, odkiaľ polícia v sobotu za pomoci slzného plynu a vodných diel vyhnala protivládnych demonštrantov.

16.06.2013 22:22
Turecko, protesty Foto: ,
Protestujúci park Gezi v centre Istanbulu neopúšťajú.
debata (3)

V uliciach okolo námestia pritom aj v nedeľu pokračovali násilné strety demonštrantov s políciou, ktorá uzavrela Taksimské námestie, na ktorom istanbulský guvernér zakázal akékoľvek zhromažďovanie.

Dva predné odborové zväzy KESK a DISK na protest proti sobotňajšiemu policajnému zásahu proti demonštrantom ohlásili na pondelok generálny štrajk. K akcii sa chcú pridať aj tri ďalšie odborové skupiny zastupujúce lekárov, zubárov a technikov.

Míting vládnej strany v Istanbule bol už druhým zhromaždením na podporu Erdogana o tento víkend. Účastníci si vypočuli viac než hodinový búrlivý prejav premiéra, ktorý obhajoval nasadenie policajtov voči demonštrantom. Kritizoval tiež spravodajstvo zahraničných médií o situácii v Turecku. Erdogan už skôr uviedol, že jeho mítingy nesúvisia s protivládnymi protestmi, ale majú odštartovať kampaň pred miestnymi voľbami v budúcom roku. Väčšina pozorovateľov ich však považuje za ukážku sily režimu práve v dobe protivládnych protestov.

Proti sobotňajšiemu zásahu polície v nedeľu vystúpili okrem iného umelci a zástupcovia početnej tureckej menšiny v Nemecku. Podľa polície sa niekoľko stoviek ľudí zišlo v Hamburgu a pred tureckým veľvyslanectvom v Berlíne s cieľom vyjadriť nesúhlas s násilím a solidaritu s protestným hnutím. Umelci potom vyzvali kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa zasadila o ukončenie násilia v Turecku. Hovorca nemeckej vlády Steffen Seiberg na sociálnej sieti Twitter oznámil, že Berlín vyzval Turecko, aby rešpektovalo slobodu prejavu a zhromažďovania.

Premiér Erdogan bol dlho najobľúbenejším tureckým politikom, ktorý desaťročia dohliadal na prosperitu krajiny. Jeho AKP potom vyhrala troje voľby za sebou. Stále viac sa však objavujú kritické hlasy upozorňujúce, že režim je autoritatívny. Erdogan už niekoľkokrát vyhlásil, že súčasné protesty sú sprisahaním bankárov a zahraničných médií, ktoré sa snažia destabilizovať Turecko.

Nepokoje v Istanbule aj na iných miestach v krajine začali pred 18 dňami a vyvolal ich developerský projekt, ktorý by zabral jedno z mála zelených miest v centre Istanbulu. Demonštranti teraz tvrdia, že im už nejde len o park Gezi, ale aj o odchod Erdogana, ktorý je podľa nich autoritatívny, chce islamizovať krajinu a zdiskreditoval sa tvrdými zásahmi proti pokojným protestom. Od začiatku protestov zahynuli najmenej štyria ľudia a viac ako 7500 ich bolo zranených.

3 debata chyba