Turecká vláda plánuje proti demonštrantom nasadiť armádu

Turecká vláda sa demonštrantom protestujúcim proti nej vyhráža nasadením armády. Vicepremiér Bülent Arinč v pondelok vyhlásil, že kabinet premiéra Recepa Tayyipa Erdogana je pripravený využiť "všetky silové zložky" na potlačenie protestov v Istanbule, ako aj ďalších mestách. Ide o prvý prípad, keď vláda pripustila možnosť nasadenia vojakov voči demonštrantom.

17.06.2013 12:08 , aktualizované: 16:04
Turecko, protesty Foto: ,
Do ulíc tureckých miest sa už vydali aj stúpenci premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.
debata (5)

Erdogan v nedeľu obhajoval brutálne zákroky polície voči demonštrantom protestujúcim proti jeho vláde. Podľa neho boli zásahy oprávnené a bolo jeho „povinnosťou“ nariadiť „vyčistenie“ istanbulského parku Gezi na námestí Taksim. „Povedal som, že sme na konci. Bolo to neudržateľné. Včerajšia (sobotňajšia) akcia bola uskutočnená a (park) bol vyčistený,“ povedal Erdogan desaťtisícom svojich podporovateľov. Tí sa v Istanbule zhromaždili, aby mu vyjadrili podporu.

Turecká polícia v sobotu večer opäť tvrdým spôsobom rozohnala demonštráciu na istanbulskom námestí Taksim. Urobila tak po tom, ako dal premiér Erdogan aktivistom ultimátum na opustenie parku Gezim, ktorý sa stal epicentrom celoštátnych protestov. Oficiálni zástupcovia demonštrantov označili zásah za „brutálny“ a jeho výsledkom sú údajne stovky zranených.

Turecká vláda považuje štrajk za nelegálny

Turecká vláda považuje plánovaný celonárodný štrajk v Turecku za nelegálny. Novinárom to v pondelok povedal turecký minister vnútra Muammer Güler, podľa ktorého sa odborári snažia dostať ľudí do ulíc.

„Vyhlasujem, že to nedovolíme,“ zdôraznil, no svoje vyhlásenie nešpecifikoval. Jednodňový generálny štrajk na protest proti policajným zásahom voči demonštrantom vyhlásili dva najväčšie odborové zväzy KESK a DISK. Pridať sa k nim majú aj menšie odborové organizácie, napríklad združujúce lekárov. Tureckí pracujúci chcú vyjadriť nesúhlas s tvrdým zásahom bezpečnostných síl proti sobotňajšej demonštrácii na istanbulskom námestí Taksim a priľahlom parku Gezi. „Žiadame okamžité zastavenie policajného násilia,“ povedal hovorca odborového zväzu KESK Baki Cinar.

Polícia použila v sobotu slzotvorný plyn a vodné delá proti tisíckam prevažne mladých Turkov, ktorí už dva týždne park okupovali. Policajti ho následne vyčistili aj s pomocou buldozérov.

Oficiálni zástupcovia demonštrantov označili zásah za „brutálny“ a jeho výsledkom sú údajne stovky zranených. Strety s políciou pokračovali až do pondelňajšieho rána, keďže demonštranti odmietajú centrum Istanbulu opustiť. Polícia len v nedeľu zadržala vyše 600 ľudí. Celkovo zahynuli počas protestov štyria ľudia a vyše 7000 utrpelo zranenia.

5 debata chyba