Parlament v Kirgizku odhlasoval ukončenie prenájmu základne USA

Kirgizskí poslanci hlasovali vo štvrtok za ukončenie prenájmu vojenskej leteckej základne Manas americkej armáde. Za nepredĺženie nájomnej zmluvy Američanom v júni 2014 sa vyslovilo 91 poslancov, piati hlasovali proti.

20.06.2013 15:04
debata (7)

Rozhodnutie parlamentu vstúpi do platnosti potom, čo ho podpíše prezident Almazbek Atambajev, ten sa však už opakovane vyjadril za ukončenie prenájmu. Spojené štáty základňu využívajú najmä na evakuáciu zranených vojakov z neďalekého Afganistanu a tiež na dopĺňanie paliva pre svoje lietadlá.

Pentagon sa kirgizskú vládu pokúšal presvedčiť, aby nájomnú zmluvu predĺžila, pretože základňa mala zohrávať dôležitú úlohu pri sťahovaní vojakov z Afganistanu na konci budúceho roku. USA platia za prenájom 60 miliónov dolárov ročne a boli ochotné zaplatiť viac, Kirgizsko s tým však nesúhlasilo.

Kirgizsko je jedinou krajinou na svete, kde má svoju vojenskú základňu tak Rusko ako aj Spojené štáty. Vojenskú základňu Manas chce Kirgizsko prerobiť na civilné letisko po tom, ako z nej Američania odídu.

7 debata chyba