Sýrska opozícia má vraj zbrane, ktorými môže otočiť vývoj boja

Sýrska opozícia v piatok potvrdila, že dostala moderné zbrane, s ktorými môže obrátiť situáciu na bojisku vo svoj prospech. Ruský prezident Vladimir Putin opäť obhajoval ruské zbrojné dodávky Damasku a povedal, že by Západ nemal vyzbrojovať skupiny, ktoré sám radí k teroristickým.

21.06.2013 16:46
debata (59)

„Ak Spojené štáty považujú jednu zo sýrskych opozičných skupín, front An-Nusra, za teroristickú, ako môžu tejto opozícii posielať zbrane? Kde tieto zbrane skončia? Ako budú použité?“ pýtal sa Putin na ekonomickom fóre v Petrohrade.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa tam skepticky vyjadril k pripravovanej medzinárodnej konferencii k Sýrii. Vyhlásil, že ak budú USA presadzovať zriadenie bezletovej zóny nad Sýriou, potom je táto konferencia ohrozená. USA sa s Ruskom dohodli na tom, že konferenciu usporiadajú, avšak stále sú problémy s tým, kto sa jej zúčastní a aký bude program. Pôvodný júnový termín bol najprv odložený na júl a potom na august.

Lavrov sa vyjadril aj k požiadavke niektorých západných štátov, aby sa na konferencii presadzovalo odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko je dlhodobo proti tomu a Lavrov to v piatok označil na nerealistickú požiadavku. Zbrojné dodávky opozícii, sľubované Spojenými štátmi a plánované tiež niektorými európskymi krajinami, sú podľa neho zásadnou chybou.

Luaj Mikdád zo Sýrskej slobodnej armády (FSA) potvrdil, že FSA dostala nedávno z cudziny množstvo moderných zbraní, „z ktorých niektoré môžu zmeniť vývoj na bojisku“. Mikdád očakáva, že krajiny, ktoré stoja za opozíciou a ktorých ministri zahraničia sa stretnú v sobotu v Katare, v Dauhe oficiálne ohlásia, že začali opozíciu vyzbrojovať.

Podľa Mikdáda prvé z dodaných zbraní dorazili k opozícii a dostali sa do rúk „profesionálnych vojakov a bojovníkov FSA“. „Budú použité za jediným účelom – k boju proti Asadovmu režimu. Ide o protilietadlové a protitankové zbrane a muníciu,“ povedal. Vo štvrtok hovoril aj o raketách zem-vzduch krátkeho doletu a o protitankových raketách.

Sobotňajšieho rokovania v katarskej Dauhe sa majú zúčastniť ministri zahraničia 11 štátov – medzi nimi z USA, Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a Talianska. Väčšina z nich bola doteraz proti zbrojným dodávkam opozícii z obáv, že sa zbrane dostanú do rúk radikálnych islamských skupín. USA sa pre vyzbrojenie rozhodli pre dôkazy, podľa ktorých Asadov režim použil v konflikte chemické zbrane.

Európska únia sa nedohodla na predĺžení zbrojného embarga, ktoré tak prestalo v júni platiť. Štáty sa dohodli, že ak začnú opozícii poskytovať zbrane, bude to až po ženevskej konferencii, teda nie skôr ako v auguste.

59 debata chyba