V Brazílii pokračujú demonštrácie, polícia zasiahla slzotvorným plynom

Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu večer opäť do ulíc v niektorých brazílskych mestách. Protestujú najmä proti zvyšovaniu cien verejných služieb. Na hlavnom námestí v meste Belo Horizonte na juhovýchode krajiny sa zhromaždilo vyše 60-tisíc demonštrantov, ktorí kritizovali nový zákon obmedzujúci právomoci federálnych žalobcov pri vyšetrovaní zločinov. Pritom Brazília patrí medzi krajiny s najvyšším počtom lúpeží a vrážd.

23.06.2013 09:19
Brazília, protesty Foto: ,
Protesty v brazílskych uliciach stále pokračujú, demonštrantov neupokojili ani sľuby prezidentky.
debata (1)

Demonštranti sa navyše domnievajú, že nový zákon je „šitý na mieru“ politikom a ďalším vysoko postaveným ľuďom, ktorých bude podľa nového zákona oveľa ťažšie za ich zločiny posielať za mreže. Polícia v Belo Horizonte použila proti demonštrantom slzný plyn a gumové projektily.

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová prelomila dlhé mlčanie a v piatok vystúpila s televíznym prejavom. Sľúbila v ňom obnovu poriadku v uliciach a odsúdila násilie a vandalstvo, ktoré protesty v posledných dňoch sprevádzali. Zároveň zopakovala záväzok svojej vlády podporovať sociálne zmeny a povedala, že je jej povinnosťou počúvať hlasu ulice a viesť dialóg so všetkými stranami.

Demonštranti však sľubom neveria a chcú v protestoch pokračovať, kým brazílska vláda nezačne skutočne konať. „Je dobre, že Dilma prehovorila. So svojimi priateľmi na Facebooku som sa však rozprávala o tom, že nepovedala nič, čo by ich uspokojilo. Myslím si, že protesty budú pokračovať ešte dlho a demonštrantov bude pribúdať,“ uviedlo jedno z protestujúcich dievčat, 21-ročná študentka Victoria Villelová. Dodala, že ona sama „je znechutená najmä obrovskou korupciou v brazílskej vláde“.

Protesty sa konali aj v mestách Salvador na severovýchode krajiny, kde hral brazílsky národný tím v rámci Pohára FIFA zápas proti Taliansku. Päťtisíc demonštrantov sa zhromaždilo asi päť kilometrov od štadióna a žiadali najmä lepšie školstvo a dopravu. Kritizovali tiež utrácanie v súvislosti s organizáciou futbalových majstrovstiev sveta, ktoré sa majú konať v Brazílii budúci rok. Asi tisícka protestujúcich sa snažila dostať aj na štadión, polícia však proti nim použila korenistý sprej a gumové projektily.

1 debata chyba