Snowden požiadal Ekvádor o azyl, zostáva na moskovskom letisku

Ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo potvrdil, že Edward Snowden obvinený v USA zo špionáže, požiadal túto juhoamerickú krajinu o azyl. Snowden je momentálne na moskovskom letisku Šeremeťjevo, kam priletel z Hongkongu.

23.06.2013 12:00 , aktualizované: 19:59
Edward Snowden, Moskva Foto: ,
Lietadlo, na palube ktorého je aj Edward Snowden, prilieta na moskovské letisko.
debata (99)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Moskva má byť len tranzitným miestom. Podľa agentúry Interfax má Snowden rezervovanú letenku na pondelok z Moskvy do Havany.

Server WikiLeaks potvrdil, že zabezpečuje bývalému technikovi amerických tajných služieb na jeho žiadosť bezpečnú cestu k azylu v Ekvádore. V rámci tejto akcie vraj so Snowdenom cestuje niekoľko diplomatov a právnik. Americké ministerstvo spravodlivosti chce vyrokovať Snowdenovo vydanie s akoukoľvek krajinou.

V súvislosti s príletom Edwarda Snowdena do Moskvy ruské úrady podnikli na letisku mimoriadne bezpečnostné opatrenia, povedal pre Interfax ruský zdroj oboznámený so situáciou. „K zaisteniu potrebnej bezpečnosti Edwarda Snowdena a tiež kvôli jeho spoľahlivému letu z Moskvy do ďalšej destinácie úrady prijali všetky nevyhnutné bezpečnostné opatrenia. Urobili všetko pre to, aby Snowden prenocoval v tranzitnom hoteli a aby bez zbytočných problémov mohol odletieť na Kubu,“ dodal zdroj.

Vzhľadom na to, že Snowden nemá ruské vízum, nemôže podľa zdroja tranzit opustiť. Dokonca ho nemôže z letiska odviezť ani vozidlo s diplomatickým označením. Sara Hirrisonová, predstaviteľka WikiLeaks, ktorá Snowdena sprevádza, však údajne ruské vízum má.

Médiá na letisku zbadali vozidlo ekvádorský diplomatov. Podľa agentúry Reuters na letisko Šeremeťjevo prišiel ekvádorský veľvyslanec v Rusku, aby sa so Snowdenom stretol v letiskovom tranzitnom hoteli.

Dve limuzíny ekvádorskej ambasády čakali pred... Foto: Reuters, Maxim Shemetov
Edward Snowden Dve limuzíny ekvádorskej ambasády čakali pred letiskom práve v čase pristávania lietadla.

Ekvádorský veľvyslanec v Moskve Patricio Alberto Chávez Zavala potvrdil záujem hovoriť so Snowdenom. „Čakáme na Saru Harrisonovú. Budeme s nimi hovoriť,“ potvrdil veľvyslanec.

Čína zverejňuje Snowdenove správy a žiada vysvetlenie

Peking navyše v nedeľu využil Snowdenovo odhalenie na to, aby prostredníctvom agentúry Nová Čína označil Spojené štáty za „najväčšieho darebáka súčasnosti“ pokiaľ ide o útoky v rámci informačných technológií. Washington by vraj mal Číne a ďalším krajinám, ktorých občanov údajne špehoval, svoje konanie vysvetliť.

Čínska tlač v nedeľu pokračovala vo zverejňovaní informácií založených na Snowdenových únikoch, podľa ktorých NSAzachytil „milióny textových správ“ posielaných v rámci čínskym mobilných sietí.

Snowdenovi hrozí v USA desaťročný trest

Spojené štáty obvinili Snowdena v piatok pre vyzradenie informácií o protiteroris­tickom programe Prism, ktorý sledoval internetovú a telefonickú komunikáciu medzi USA a svetom. V USA mu hrozí desaťročné väzenie a pokuta.

Hongkongské úrady ho nechali odletieť napriek tomu, že dostali od Washingtonu žiadosť o jeho zadržanie. Podľa šéfa spravodajského výboru americkej Snemovne reprezentantov Mika Rogersa musí teraz vláda využiť všetky zákonné prostriedky, aby ho dostali na americkú pôdu.

Ekvádor už pred rokom poskytol útočisko na svojej ambasáde v Londýne aj zakladateľovi serveru WikiLeaks Julianovi Assangeovi. Chráni ho tak pred vydaním do Švédska, kde je obvinený zo sexuálnych deliktov. Assange sa obáva, že by ho Švédsko odovzdalo Spojeným štátom, kde by mu vraj hrozil aj trest smrti za to, že jeho server publikoval tajné dokumenty o vojnách v Iraku a v Afganistane a zverejnil štvrť milióna tajných amerických diplomatických depeší z posledných rokov.

Ekvádor tento týždeň potvrdil, že bude poskytovať Assangeovi azyl aj naďalej a tiež sa bude usilovať o to, aby Austrálčan mohol bezpečne odcestovať do Ekvádora.

99 debata chyba