Ozbrojenci z Talibanu zaútočili na palác afganského prezidenta Karzaja

Ozbrojenci zaútočili na palác afganského prezidenta Hamída Karzaja v Kábule. V centre mesta sa ozvala streľba a explózia. Nie je zatiaľ jasné, či bol Karzaj v tom čase vo vnútri. K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban. Jeho terčom vraj bolo aj blízke ministerstvo obrany a ďalšie budovy.

25.06.2013 08:37
Afganistan, útok, Taliban Foto: ,
Afganské bezpečnostné zložky na mieste útoku v centre Kábulu.
debata (3)

Afganské sily útok odrazili a zabili všetkých ozbrojencov. Podľa dostupných informácií zomrelo päť talibancov a dvaja členovia ochranky prezidentského komplexu.

Reportér agentúry Reuters, ktorý v čase útoku bol pri paláci, uviedol, že ozbrojenci zaútočili krátko po pol siedmej ráno miestneho času pri východnej bráne paláca. Novinári sa pred budovou zhromažďovali na tlačovú konferenciu, ktorú prezident zvolal.

Podľa vyhlásenia Talibanu najskôr jeden z ozbrojencov spáchal samovražedný útok pri bráne paláca. Svedkovia uviedli, že výbuchov bolo asi päť a z východnej brány komplexu stúpal dym. Prestrelka ozbrojencov s afganskými bezpečnostnými silami a americkými vojakmi trvala podľa polície asi 90 minút. Dostali sa do nej aj deti idúce do neďalekej školy. Zatiaľ nie je známe, či bolo niektoré z nich zranené.

„Dnes mučeníci zaútočili na prezidentský palác, ministerstvo obrany a hotel Ariana,“ informoval hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v textovej správe, ktorú zaslal novinárom.

Palác stojí v prísne stráženej oblasti v centre Kábulu, kde okrem iných je aj sídlo amerického veľvyslanectva a koaličných síl NATO. Hotel Ariana slúži ako hlavný štáb americkej tajnej služby CIA v Afganistane.

K útoku došlo deň po tom, čo do Kábulu priletel americký vyslanec James Dobbins, ktorého úlohou je pomôcť vláde a Talibanu dosiahnuť mier. Dobbins v pondelok rokoval s prezidentom Karzajom. Novinárom povedal, že Washington sa stále snaží zistiť, či je Taliban pripravený na mierové rozhovory.

Rokovanie o ukončení dvanásť rokov trvajúcej vojny v krajine sa malo konať v Katare, ale dostalo sa do problémov pre to, že si Taliban v tomto štáte Perzského zálivu otvoril svoj úrad.

Islamisti sa ocitli pod tlakom Kataru i afganskej vlády. Pre tú je úrad tŕňom v oku a obáva sa, že kancelária, ktorá má slúžiť k pripravovaným mierovým rokovaniam, sa postupne zmení na sídlo exilovej vlády Talibanu.

3 debata chyba