Na internete sa objavilo video s Češkami, ktoré uniesli v Pakistane

Video s dvoma českými ženami, ktoré v marci uniesli v Pakistane, sa podľa serveru Blesk.cz objavilo na internete. Na záberoch, vyhotovených podľa unesených Češiek v polovici apríla, sa ženy prihovárajú za prepustenie pakistanskej neurologičky Áfíi Siddíkíovej väznenej v USA. Na údajne dva mesiace starých záberoch obe Češky tvrdia, že sú zdravé, ale že ich životy sú ohrozené.

26.06.2013 15:29 , aktualizované: 15:48
unesené Češky Foto:
Na internete sa zjavilo video s unesenými českými dievčatami.
debata (12)

Siddíkíová získala v USA doktorát v odbore neurológia. Roku 2010 bola americkým súdom odsúdená na 86 rokov väzenia za útok na amerických agentov a vojakov. Češky na snímke vyzývajú svoje rodiny, českého prezidenta, český ľud a Európsku úniu, aby „všemožne v spolupráci s únoscami podporili humanitárnu požiadavku“ na prepustenie Siddíkíovej.

Vyzývajú tiež medzinárodné spoločenstvo k úcte voči právam moslimských žien vrátane práva na slobodu vyznania.

„Nespravodlivosť spôsobená moslimským ženám nás dostala do tejto zlej situácie a vyvolala voči nám nepriateľstvo moslimov,“ hovorí na videu jedna z unesených dievčat. „Sme v dobrom zdravotnom stave, ale náš život je v nebezpečenstve,“ uvádza v klipe dlhom sto sekúnd.

Hovorkyňa ministerstva zahraničia Johana Grohová povedala, že Černínský palác sa o videu dozvedel z Blesku. „Preverujeme to,“ uviedla k prípadu.

Ženy prišli do Pakistanu zo susedného Iránu ako turistky, povedal minister vnútra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. Podľa neho ženy ešte v marci z miesta odviezli aj s policajnou eskortou v terénnom automobile, z ktorého únoscovia neskôr policajta vyhodili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojencov bolo údajne osem až desať.

12 debata chyba