Zeman sa s novinármi rozlúčil moslimskou frázou Allahu akbar

Český prezident Miloš Zeman uzavrel svoju dvojdňovú návštevu Nemecka netradične a to použitím moslimskej frázy Allahu akbar, v preklade Boh je veľký. Kontroverzný český líder takto ukončil tlačovku, ktorej záver patril prípadu dvoch unesených Češiek v Pakistane.

27.06.2013 17:46 , aktualizované: 21:49
zeman03 Foto: ,
Miloš Zeman
debata (10)

Prezident Miloš Zeman je podľa svojich slov šťastný, že obe Češky unesené v marci v Pakistane sú nažive. Česká republika podľa neho urobí všetko, aby im pomohla.

Prítomní novinári sa Zemana pýtali na ďalší postup jeho krajiny vo veci snáh o vyslobodenie mladých žien. Zeman vyjadril radosť z faktu, že sú obe nažive, no odmietol konkretizovať ďalšie kroky na ich záchranu. Ako dôvod uviedol možnosť, že by jeho slová mohli pomôcť islamským radikálom.

V stredu sa na internete objavilo video s oboma dievčatami, ktoré sa na ňom prihovárajú za prepustenie pakistanskej neurologičky Áfíi Siddíkíovej väznenej v USA. Na zázname, ktorý údajne vznikol v polovici apríla, unesené Češky tvrdia, že sú zdravé, ale že ich životy sú ohrozené.

„Som veľmi šťastný, že tie dve dievčatá sú stále nažive a urobíme, čo je v našich silách, aby sme im pomohli,“ povedal vo štvrtok Zeman na dotaz nemeckých novinárov po skončení dvojdňovej návštevy Berlína. Aké kroky Česko podnikne, ale odmietol špecifikovať. „Ja samozrejme nechcem dať žiadne informácie, ktoré by mohli slúžiť Talibanu alebo al-Kájde,“ poznamenal, no nevyjadril sa ani k otázke nemeckej novinárky, či požiadajú o pomoc USA.

„Keby som vám povedal, aký spôsob pomoci to bude, bola by to práve tá informácia pre Taliban alebo al-Kájdu. Ste agentka Talibanu alebo al-Kájdy?“ spýtal sa jej následne Zeman. Na jej negatívnu odpoveď zareagoval arabským zvolaním Allahu akbar (boh je veľký) a tlačovku ukončil, píše portál českého denníka Lidové noviny.

K videu sa krátko vyjadrila aj česká diplomacia. „Obávame sa o ich zdravie a bezpečie. Žiadame o ich okamžité prepustenie a podporujeme všetky snahy oboch rodín v tomto smere,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí na internetových stránkach.

Dopoludnia počas prednášky na berlínskej Humboldtovej univerzite prezident Zeman kritizoval Európsku úniu za „mäkký“ prístup k terorizmu a zopakoval svoje presvedčenie, že s teroristami sa nevyjednáva. „Zmierovanie s teroristami vedie len k rastu terorizmu,“ zdôraznil prezident.

Dvadsaťštyriročné Češky uniesli v pakistanskej provincii Balúčistan v marci, keď prechádzali zo susedného Iránu do Indie. Mladé ženy zastavila skupina ozbrojencov a donútila ich prestúpiť do terénneho vozidla. Študentky psychológie, ktoré cestovali do Indie, údajne zadržiavajú v Afganistane. K činu sa doteraz verejne nikto neprihlásil a únoscovia zatiaľ asi nikoho nekontaktovali.

Siddíkíová spomínaná vo videozázname je považovaná v USA za hrozbu pre národnú bezpečnosť. V júli 2008 ju zadržali policajti na východe Afganistanu a našli u nej návody na výrobu bômb a poznámky o „útokoch s množstvom obetí“. Pri následnom výsluchu napadla niekoľko amerických dôstojníkov, ktorých sa pokúsila zabiť.

10 debata chyba