Vyše pol milióna ľudí žiada, aby USA skončili so sledovaním internetu

Už viac ako pol milióna ľudí vo svete podpísalo petíciu, ktorá žiada skončiť s praktikami americkej kontroly internetu a odpočúvaním telefónov.

27.06.2013 22:50
špión, špionáž, hacker, útok, počítač, dáta,... Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Technologická spoločnosť Microsoft v súvislosti s aférou amerického sledovacieho programu Prism požiadala súd, aby mohla zverejniť počet takýchto žiadostí o informácie o užívateľoch, napísala vo štvrtok agentúra DPA. Rovnaký krok už predtým urobil Google, ktorý chce tiež dokázať, že neumožnil rozviedke voľný prístup na svoje servery.

Kampaň Stop Watching Us (Prestaňte nás sledovať) do štvrtkového popoludnia podpísalo vyše 512-tisíc ľudí. Akcia, za ktorou stojí spoločnosť Mozilla, začala pred dvoma týždňami. Dokument už podpísal aj rad známych osobností, okrem iného čínsky disident a výtvarník Aj Wej-wej alebo vynálezca celosvetovej počítačovej siete World Wide Web (www) Tim Berners-Lee.

Medzitým Microsoft požiadal súd, aby mohol zverejniť „celkové štatistiky“ o počte žiadostí, ktoré dostal v rámci zákona o zahraničnej špionáži FISA. V súčasnosti môžu internetové firmy zverejniť takéto žiadosti len vtedy, ak ich započítajú do celkového počtu otázok od amerických vyšetrovateľov, uviedol portál pcworld.com. Táto prax neumožňuje odhaliť presné údaje o žiadostiach FISA. Práve na základe FISA americká rozviedka v programe Prism údaje získava.

Microsoft v liste z 19. júna, ktorý bol zverejnený až teraz, okrem iného uvádza, že chce zverejnením údajov napraviť „nesprávne informácie“ o tom, že americkej vláde poskytol priamy prístup k svojim serverom a že tak odovzdáva bez výberu dáta o svojich užívateľoch.

V uplynulom týždni už Microsoft zverejnil všeobecné údaje o žiadostiach vládnych agentúr. Od júla do decembra minulého roka technologický kolos obdržal 6-tisíc až 7-tisíc žiadostí štátnych úradov o dáta užívateľov. V tomto balíku sú žiadosti nielen od tajných služieb, ale aj od miestnych či regionálnych policajných úradov.

Správy o tajnom programe, ktorým spravodajské služby USA sledujú internetovú komunikáciu, vyvolali v minulých týždňoch v USA aj v Európe škandál. Americká rozviedka podľa zverejnených správ spolupracuje s veľkými internetovými spoločnosťami, na serveroch ktorých citlivé dáta získava. Podľa americkej vlády sa tak deje v rámci protiteroristického programu Prism, ktorý je legálny, prebieha pod dohľadom súdu a neodporuje zákonom USA.

30 debata chyba