Odborník na terorizmus o zajatých Češkách: Tromfy sú v rukách únoscov

Za únosom dvoch Češiek, ktoré pred viac ako 100 dňami zmizli v Pakistane, zrejme stojí Taliban. Myslí si to odborník na terorizmus, Brit George Firth.

28.06.2013 12:09
unesené Češky Foto:
Na internete sa zjavilo video s unesenými českými dievčatami.
debata (5)

Jeho domnienku zdieľa aj člen britskej snemovne lordov Nazir Ahmed bojujúci proti väzneniu pakistanskej lekárky Áfie Sidíkíovej v USA, ktorej výmenu za prepustenie dvoch Češiek žiadajú ich únoscovia. „Situácia je horšia, ako keby chceli výkupné,“ povedal Firth pre server Lidovky.cz. Sidíkíová vyštudovala v USA neurológiu a otvorene sympatizovala s Talibanom, neskôr bola obvinená z pokusu o zabitie amerických agentov a vojakov v Afganistane.

O podozrení, že Taliban Češky odvliekol do susedného Afganistanu, informovali pakistanské médiá už v marci. Odvolávali sa na nemenovaný zdroj z pakistanského ministerstva vnútra a českú diplomaciu. Hovorkyňa ministerstva zahraničia však informáciu opakovane dementovala. „Nikdy sme nič také nepotvrdili. Nemali sme, a ani nemáme, jedinú indíciu, ktorá by nás viedla k domnienke, že sú dievčatá v Afganistane v rukách Talibanu,“ uviedla Johana Grohová. Podľa Firtha jednou z možností českej strany je priame vyjednávanie s Talibanom. Situácia je však zložitá, pretože všetky tromfy držia v rukách únoscovia, zdôrazňuje Firth.

Na internete sa objavilo video s dvoma mladými Češkami, ktorých pred tromi mesiacmi uniesli v Pakistane. Hana Humpálová a Antonie Chrástecká sú na ňom zahalené v islamských šatkách a vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby rešpektovalo práva moslimských žien.

„Sme v dobrom stave, ale náš život je v ohrození,“ hovoria ženy na videozázname, ktorý podľa ich vlastných slov pochádza zo 16. apríla. Na videu hovoria o Áfiji Siddíkíovej, odsúdenej v roku 2010 na 86 rokov väzenia, a vyzývajú na jej prepustenie. Video sa objavilo podľa Firtha možno práve teraz, pretože únoscovia doteraz cestovali, aby zahladili stopy a už sú na mieste, kde sa cítia bezpečne a prišiel čas na vznesenie požiadaviek.

Chrásteckú a Humpálovú uniesli v marci v pakistanskej provincii Balúčistan. Asi 120 kilometrov za hranicami s Iránom zastavila skupina ozbrojencov mikrobus a donútila Češky a vodiča, ktorého neskôr prepustili, prestúpiť do terénneho vozidla.

Češky sú študentkami psychológie a cez Pakistan plánovali vycestovať až do susednej Indie. Svoju dobrodružnú cestu začali v Iráne, ktorý už predtým niekoľkokrát navštívili. Priatelia na ich podporu založili na Facebooku stránku s názvom Hanka a Tonča domov. Ľudia im tam vyjadrujú podporu a dúfajú v skoré vyriešenie prípadu a ponúkajú pomoc.

5 debata chyba